PRZEPIS
wstecz

TORCIK Z DORSZA

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 80 gświeżego szpinaku
  • 90 gmąki typu 00
  • 20 gcukru
  • 3 jaja
  • 20 gmąki migdałowej
  • 2 gproszku do pieczenia
  • 1 gczosnku granulowanego
  • 1 gsuszonej bazylii
  • sól
  • pieprz

Zielony biszkopt

Sposób przygotowania:

  1. Ubij białka z cukrem i solą.

  2. Do ubitej masy dodawaj stopniowo po jednym żółtku.

  3. Następnie dodaj przesianą mąkę i pozostałe składniki, mieszaj ręcznie.

  4. Przełóż masę na matę silikonową i rozsmaruj na grubość 0,5 cm.

  5. Piecz w temperaturze 180°C przez 12-15 minut.

Składniki
  • 150 mlzakwasu buraczanego
  • 50 mlkoncentratu buraczanego
  • 10 gdrobno pokrojonego chrzanu
  • 4 gagaru
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Żelka z buraków

Sposób przygotowania:

  1. Zakwas, koncentrat i chrzan podgrzej do 90°C.

  2. Zdejmij z ognia i przecedź.

  3. Podgrzej ponownie, dodaj agar i sok z cytryny, dopraw do smaku.

  4. Całość dobrze wymieszaj do rozpuszczenia się agaru.

  5. Wylej płyn do formy na grubość 0,5 cm i poczekaj, aż zastygnie.

Składniki
  • 125 mlbulionu rybnego
  • 20 gposiekanej szalotki
  • 10 gmaki pszennej
  • 10 gmasła

Velouté z ryb

Sposób przygotowania:

  1. Szalotkę zeszklij na maśle, dodaj mąkę i przez chwilę podsmaż.

  2. Dolej bulion, energicznie mieszając.

  3. Gotuj przez 3 minuty, przecedź.

Składniki
  • 300 gfileta z dorsza
  • 300 mlmleka
  • 250 gubitej śmietany
  • 200 mlvelouté rybnego
  • 100 mlbulionu rybnego
  • 10 listkówżelatyny
  • sól
  • pieprz

Mus z dorsza

Sposób przygotowania:

  1. Filet z dorsza parz w gorącym mleku przez 15 minut, odcedź.

  2. Żelatynę namocz w zimnej wodzie.

  3. Przełóż rybę do kielicha robota typu Thermomix, dodaj velouté, zmiksuj na gładko.

  4. Przetrzyj masę przez sito, dopraw.

  5. Podgrzej wywar rybny i rozpuść w nim odsączoną żelatynę, dodaj do masy rybnej.

  6. Stopniowo mieszaj z ubitą śmietaną, dopraw do smaku.

Składanie torcika

Sposób przygotowania:

  1. Z biszkoptu wytnij koło wielkości foremki.
  2. Z żelki buraczanej wytnij mniejsze kółko.
  3. Na spód foremki włóż biszkopt, następnie 1 cm musu z dorsza.
  4. Na środek musu włóż żelkę, przykryj pozostałą częścią musu z dorsza.
  5. Nie wyjmując z formeki ddstaw do schłodzenia na 2 godziny.
Składniki
  • mix owoców morza
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • chili
  • natka pietruszki
  • sól do smaku

Duszone owoce morza

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj czosnek i chili, smaż przez 2 minuty.
  2. Włóż oczyszczone owoce morza, zagotuj.
  3. Zdejmij z ognia, dodaj natkę pietruszki, dopraw do smaku i odstaw do wystudzenia.
     
Składniki
  • mikrozioła
  • majonez buraczany
  • oliwa szczypiorkowa
  • mieszanka Wiberg Masala Aphrodite

Wykończenie

Sposób przygotowania:

  1. Torcik wykrój nożem z foremki.
  2. Ułóż wszystkie składniki według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.
  3. Udekoruj ziołami.