TORCIK Z DORSZA
Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 80 gświeżego szpinaku
- 90 gmąki typu 00
- 20 gcukru
- 3 jaja
- 20 gmąki migdałowej
- 2 gproszku do pieczenia
- 1 gczosnku granulowanego
- 1 gsuszonej bazylii
- sól
- pieprz
Zielony biszkopt
Sposób przygotowania:
-
Ubij białka z cukrem i solą.
-
Do ubitej masy dodawaj stopniowo po jednym żółtku.
-
Następnie dodaj przesianą mąkę i pozostałe składniki, mieszaj ręcznie.
-
Przełóż masę na matę silikonową i rozsmaruj na grubość 0,5 cm.
-
Piecz w temperaturze 180°C przez 12-15 minut.
- 150 mlzakwasu buraczanego
- 50 mlkoncentratu buraczanego
- 10 gdrobno pokrojonego chrzanu
- 4 gagaru
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Żelka z buraków
Sposób przygotowania:
-
Zakwas, koncentrat i chrzan podgrzej do 90°C.
-
Zdejmij z ognia i przecedź.
-
Podgrzej ponownie, dodaj agar i sok z cytryny, dopraw do smaku.
-
Całość dobrze wymieszaj do rozpuszczenia się agaru.
-
Wylej płyn do formy na grubość 0,5 cm i poczekaj, aż zastygnie.
- 125 mlbulionu rybnego
- 20 gposiekanej szalotki
- 10 gmaki pszennej
- 10 gmasła
Velouté z ryb
Sposób przygotowania:
-
Szalotkę zeszklij na maśle, dodaj mąkę i przez chwilę podsmaż.
-
Dolej bulion, energicznie mieszając.
-
Gotuj przez 3 minuty, przecedź.
- 300 gfileta z dorsza
- 300 mlmleka
- 250 gubitej śmietany
- 200 mlvelouté rybnego
- 100 mlbulionu rybnego
- 10 listkówżelatyny
- sól
- pieprz
Mus z dorsza
Sposób przygotowania:
-
Filet z dorsza parz w gorącym mleku przez 15 minut, odcedź.
-
Żelatynę namocz w zimnej wodzie.
-
Przełóż rybę do kielicha robota typu Thermomix, dodaj velouté, zmiksuj na gładko.
-
Przetrzyj masę przez sito, dopraw.
-
Podgrzej wywar rybny i rozpuść w nim odsączoną żelatynę, dodaj do masy rybnej.
-
Stopniowo mieszaj z ubitą śmietaną, dopraw do smaku.
Składanie torcika
Sposób przygotowania:
- Z biszkoptu wytnij koło wielkości foremki.
- Z żelki buraczanej wytnij mniejsze kółko.
- Na spód foremki włóż biszkopt, następnie 1 cm musu z dorsza.
- Na środek musu włóż żelkę, przykryj pozostałą częścią musu z dorsza.
- Nie wyjmując z formeki ddstaw do schłodzenia na 2 godziny.
- mix owoców morza
- oliwa z oliwek
- czosnek
- chili
- natka pietruszki
- sól do smaku
Duszone owoce morza
Sposób przygotowania:
- Na patelni podgrzej oliwę, dodaj czosnek i chili, smaż przez 2 minuty.
- Włóż oczyszczone owoce morza, zagotuj.
- Zdejmij z ognia, dodaj natkę pietruszki, dopraw do smaku i odstaw do wystudzenia.
- mikrozioła
- majonez buraczany
- oliwa szczypiorkowa
- mieszanka Wiberg Masala Aphrodite
Wykończenie
Sposób przygotowania:
- Torcik wykrój nożem z foremki.
- Ułóż wszystkie składniki według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.
- Udekoruj ziołami.