PRZEPIS
wstecz

UDON Z WARZYWAMI, GRZYBAMI I MARYNOWANYM TEMPEHEM W PANKO

Autor przepisu: Przemysław Szałczyński

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10


Pobierz przepis
Składniki
  • 10 porcji wstępnie gotowanego makaronu udon
  • 2 marchwie
  • 2 cukinie
  • 2 opakowania grzybów shimeji
  • 1 puszka grzybów chińskich
  • 150 gmrożonego edamame w ziarnach
  • 120 gsosu hoisin
  • 100 gorzechów nerkowca
  • 15 gświeżego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z 1 limonki
  • olej sezamowy
  • cukier, sól, pieprz do smaku

Makaron

Sposób przygotowania:

  1. Udon gotuj w osolonej wodzie przez około 3 minuty.
  2. W międzyczasie przygotuj dodatki. Marchew i cukinie pokrój w równe, długie i cienkie paski. Czosnek i imbir drobno posiekaj. Shimeji rozdziel na pojedyncze grzyby. Chińskie grzyby odcedź z zalewy i pokrój na połówki. Edamame rozmroź. Dymkę i kolendrę posiekaj. Nerkowce upraż w temperaturze 170°C przez 14 minut.
  3. Na rozgrzanym oleju sezamowym przesmaż czosnek z imbirem. Dołóż julienne z warzyw i grzyby. Całość smaż na mocnym ogniu około minuty. Dodaj edamame, a następnie ugotowany makaron. Podlej sosem hoisin i sokiem z limonki, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Składniki
  • 1 kgtempehu
  • 250 gpanko
  • 150 mlsosu sojowego
  • 50 gcukru
  • 30 gimbiru
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 świeże jalapeño
  • sok z 1 limonki
  • olej z pestek winogron

Tempeh w panko

Sposób przygotowania:

  1. Tempeh pokrój w regularną kostkę. Przygotuj marynatę: wymieszaj sos sojowy z czosnkiem, imbirem i pokrojonymi w plasterki jalapeño, dodaj cukier i sok z limonki. Pozostaw do zamarynowania na 24 godziny.
  2. Rozgrzej patelnię i wlej na nią małą ilość oleju. Dodaj panko i praż je na wolnym ogniu na złoto.
  3. Tempeh osusz dokładnie z marynaty i obsmaż z każdej strony na rozgrzanej patelni. Obtocz w złocistym panko.
Sposób podania
Ugotowany makaron posyp prażonymi nerkowcami, dymką i kolendrą. Podawaj z tempehem w panko oraz sosem hoisin.