UDON Z WARZYWAMI, GRZYBAMI I MARYNOWANYM TEMPEHEM W PANKO

Autor przepisu: Przemysław Szałczyński
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
Pobierz przepis
- 10 porcji wstępnie gotowanego makaronu udon
- 2 marchwie
- 2 cukinie
- 2 opakowania grzybów shimeji
- 1 puszka grzybów chińskich
- 150 gmrożonego edamame w ziarnach
- 120 gsosu hoisin
- 100 gorzechów nerkowca
- 15 gświeżego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- sok z 1 limonki
- olej sezamowy
- cukier, sól, pieprz do smaku
Makaron
Sposób przygotowania:
- Udon gotuj w osolonej wodzie przez około 3 minuty.
- W międzyczasie przygotuj dodatki. Marchew i cukinie pokrój w równe, długie i cienkie paski. Czosnek i imbir drobno posiekaj. Shimeji rozdziel na pojedyncze grzyby. Chińskie grzyby odcedź z zalewy i pokrój na połówki. Edamame rozmroź. Dymkę i kolendrę posiekaj. Nerkowce upraż w temperaturze 170°C przez 14 minut.
- Na rozgrzanym oleju sezamowym przesmaż czosnek z imbirem. Dołóż julienne z warzyw i grzyby. Całość smaż na mocnym ogniu około minuty. Dodaj edamame, a następnie ugotowany makaron. Podlej sosem hoisin i sokiem z limonki, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- 1 kgtempehu
- 250 gpanko
- 150 mlsosu sojowego
- 50 gcukru
- 30 gimbiru
- 5 ząbków czosnku
- 2 świeże jalapeño
- sok z 1 limonki
- olej z pestek winogron
Tempeh w panko
Sposób przygotowania:
- Tempeh pokrój w regularną kostkę. Przygotuj marynatę: wymieszaj sos sojowy z czosnkiem, imbirem i pokrojonymi w plasterki jalapeño, dodaj cukier i sok z limonki. Pozostaw do zamarynowania na 24 godziny.
- Rozgrzej patelnię i wlej na nią małą ilość oleju. Dodaj panko i praż je na wolnym ogniu na złoto.
- Tempeh osusz dokładnie z marynaty i obsmaż z każdej strony na rozgrzanej patelni. Obtocz w złocistym panko.
Ugotowany makaron posyp prażonymi nerkowcami, dymką i kolendrą. Podawaj z tempehem w panko oraz sosem hoisin.