UDZIEC Z SARNY WOLNO PIECZONY W DZIKICH ZIOŁACH
Autor przepisu: Dawid Grucel
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- udziec z sarny
- dzikie zioła suszone Wiberg
- curry pomarańczowe Wiberg
- Dekor Rustikal Wiberg
- sos sojowy Kikkoman
- sos teriyaki Kikkoman
- limonki, pomarańcze, cytryny
- smalec wieprzowy
- buraki żółte
- buraki tonda di chioggia
- kawa espresso ziarno
- rozmaryn
- masło
Sposób przygotowania
- Udziec z sarny marynuj w dzikich ziołach i sosie sojowym wraz z ćwiartkami cytrusów przez około 10 godzin.
- Po tym czasie zamknij go próżniowo wraz ze smalcem i gotuj metodą sous vide w temperaturze 64°C przez około 4,5 godziny.
- Następnie wyjmij mięso z opakowania próżniowego, posmaruj obficie sosem teriyaki i włóż na chwilę do zapieczenia, tak by sos zgęstniał na mięsie.
- Wyjmij mięso z piekarnika i obsyp je przyprawą Dekor Rustikal, po czym wstaw ponownie na 2-4 minuty do delikatnego zapieczenia.
- Teraz możesz serwować mięso z dodatkami – w tej roli najlepiej sprawdzą się pieczone buraki z dodatkiem prażonej kawy i rozmarynu. Możesz je upiec w temperaturze 185°C przez 1,5 godziny lub przygotować metodą sous vide w temperaturze 87°C przez około 4,5 godziny.
- Przed samym podaniem sos powstały z pieczenia odcedź i zagęść zimnym masłem.
- Dziczyzna nie potrzebuje mocnego doprawiania – sposób odżywiania się zwierzyny sprawia, że jej mięso samo w sobie ma ogromne walory smakowe.