PRZEPIS
wstecz

UDZIEC Z SARNY WOLNO PIECZONY W DZIKICH ZIOŁACH

udziec z sarny
udziec z sarny

Autor przepisu: Dawid Grucel

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • udziec z sarny
  • dzikie zioła suszone Wiberg
  • curry pomarańczowe Wiberg
  • Dekor Rustikal Wiberg
  • sos sojowy Kikkoman
  • sos teriyaki Kikkoman
  • limonki, pomarańcze, cytryny
  • smalec wieprzowy
  • buraki żółte
  • buraki tonda di chioggia
  • kawa espresso ziarno
  • rozmaryn
  • masło

Sposób przygotowania

  1. Udziec z sarny marynuj w dzikich ziołach i sosie sojowym wraz z ćwiartkami cytrusów przez około 10 godzin.
  2. Po tym czasie zamknij go próżniowo wraz ze smalcem i gotuj metodą sous vide w temperaturze 64°C przez około 4,5 godziny.
  3. Następnie wyjmij mięso z opakowania próżniowego, posmaruj obficie sosem teriyaki i włóż na chwilę do zapieczenia, tak by sos zgęstniał na mięsie.
  4. Wyjmij mięso z piekarnika i obsyp je przyprawą Dekor Rustikal, po czym wstaw ponownie na 2-4 minuty do delikatnego zapieczenia.
  5. Teraz możesz serwować mięso z dodatkami – w tej roli najlepiej sprawdzą się pieczone buraki z dodatkiem prażonej kawy i rozmarynu. Możesz je upiec w temperaturze 185°C przez 1,5 godziny lub przygotować metodą sous vide w temperaturze 87°C przez około 4,5 godziny.
  6. Przed samym podaniem sos powstały z pieczenia odcedź i zagęść zimnym masłem.
  7. Dziczyzna nie potrzebuje mocnego doprawiania – sposób odżywiania się zwierzyny sprawia, że jej mięso samo w sobie ma ogromne walory smakowe.