Warsztaty nr 12 – Czas na mięso i wine pairing
Uczestnicy Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere powrócili do naszego Atelier głodni nowych technik i wiedzy. Tym razem dowiedzieli się wszystkiego o mięsie i dobieraniu wina do potraw.
Dwunaste spotkanie w ramach Akademii składało się z dwóch części. Warsztat techniczny poprowadził Jan Knąber – Best Sommelier of Poland 2024, który zaprosił uczniów do świata win i szczegółowo opowiedział o dobieraniu ich do potraw.
Później pałeczkę przejął Adam Chrząstowski – Executive Chef Belvedere Catering i Prezydent Akademii Bocuse d’Or. Poprowadził on smakowity warsztat praktyczny, podczas którego nauczył studentów, jak wykroić mięso z kości, przygotować idealnego steka czy klasyczne sosy. Nie zabrakło części edukacyjnej – prowadzący opowiedział również o sezonowaniu mięs.
Na zakończenie uczniowie podjęli wyzwanie: korzystając z dotychczas zdobytych umiejętności stworzyli autorskie burgery od podstaw! Z warsztatów wyszli bogatsi o nową wiedzę i jeszcze większą pewność siebie w kuchni.