wstecz

Warsztaty nr 13 – Kuchnia morska z gwiazdką Michelin

Szczęśliwa trzynastka, czyli kolejne warsztaty w ramach Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Przeprowadził je wyjątkowy gość zza morza – szef kuchni i właściciel wyróżnionej gwiazdką Michelin restauracji Lysverket w Bergen w Norwegii – Christopher Haatuft.

Spotkanie rozpoczęło się inspirującą opowieścią o kulinarnej drodze Christophera Haatufta i fundamentach filozofii „neo-fjordic cuisine”, w której królują świeżość, autentyczność i surowce z fiordów, mórz i lokalnych gospodarstw. Uczniowie mieli szansę poznać podejście do gotowania, które łączy szacunek do natury z nowoczesną interpretacją tradycyjnych smaków.

Część praktyczna warsztatów pod tytułem „Z morza na talerz – warsztaty kulinarne z eko podejściem” to intensywna praca z owocami morza i rybami – łososiem, krewetkami, małżami i okoniem morskim. Uczniowie uczyli się także klasycznych technik, takich jak przygotowanie bisque, aioli i beurre blanc – pracując z produktami wymagającymi precyzji, delikatności i wyczucia produktu. Pod czujnym okiem Christophera Haatufta przygotowali m.in. sashimi z leche de tigre, małże duszone w białym winie z aioli, grillowane krewetki z bisque oraz pieczonego okonia z białymi szparagami i sosem beurre blanc.

Wizyta Christophera Haatufta w Akademii była dla uczniów i organizatorów dużym wyróżnieniem – to jego pierwsza podróż do Polski. Po spotkaniu podkreślał inspirującą atmosferę i wysoki poziom zaangażowania uczestników. Cieszymy się, że uczniowie Akademii mogą uczyć się od najlepszych i poznawać podejścia do kuchni z różnych części świata!