Warsztaty nr 14 – Fine dining i roślinna kuchnia azjatycka
Spotkań z kulinarnymi autorytetami ciąg dalszy! Uczestnicy Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere odwiedzili poznańską restaurację uhonorowaną gwiazdką Michelin oraz wzięli na warsztat kuchnię azjatycką, poznając przy okazji niecodzienne składniki.
Pierwszym punktem warsztatów była wizyta w restauracji MUGA. Uczestników przyjął szef kuchni Artur Skotarczyk, który otworzył przed nimi kulisy pracy w świecie fine diningu. Uczniowie mieli okazję poznać organizację pracy na najwyższym poziomie, dowiedzieć się, jakie wyzwania wiążą się z pracą w restauracjach z gwiazdką, a także porozmawiać o filozofii smaku i kluczowej roli sezonowości w kuchni o tak wysokim standardzie.
Następnie uczniowie Akademii przenieśli się do autorskiej przestrzeni Chef's Table by Ernest, gdzie czekał na nich Ernest Jagodziński – szef kuchni i twórca konceptu. Tematem praktycznych warsztatów była kuchnia azjatycka – pełna finezji, smaku i inspiracji. Uczestnicy pracowali m.in. z takimi składnikami jak kwiat syczuański, poznając jego niecodzienne elektryzujące działanie na kubki smakowe. Całą salę warsztatową wypełniły intensywne aromaty imbiru i trawy cytrynowej.
Uczniowie przygotowali m.in.:
- springrollsy z krewetką i musem z kurczaka z ziołami oraz sosem ponzu,
- wieprzowinę z nerkowcami i ryżem jaśminowym,
- pierożki won ton z kaczką,
- sałatkę yum yum z łososiem i wołowiną.
Były to dni pełne pasji, intensywnej nauki i inspirującej atmosfery, która na długo pozostanie w pamięci wszystkich uczestników!