wstecz

Warsztaty nr 2 – Cukiernicze klasyki i sztuka techniki

Po inaugurujących warsztatach nadszedł czas na kolejne intensywne spotkanie! Studenci Akademii pod okiem specjalistów zgłębili techniki cukiernictwa oraz zdobyli praktyczną wiedzę na temat zarządzania finansami w gastronomii.

Spotkanie odbyło się w profesjonalnym studiu Warsaw Academy of Pastry Arts w Pruszkowie – miejscu stworzonym z myślą o edukacji przyszłych mistrzów cukiernictwa i gastronomii. Na dobry początek – wykład Pawła Gruby, eksperta kulinarnego i trenera zawodowego, który przybliżył temat food costu w restauracji i omówił, jak w praktyce powinno wyglądać zarządzanie i optymalizacja kosztów.

Po cennej części merytorycznej nie pozostało nic innego jak zakasanie rękawów i zabranie się do pracy! Blok cukierniczy poprowadził Dawid Makurat, Executive Pastry Chef Belvedere Gourmet Group, wspierany przez Leona Tyrałę, absolwenta II edycji Akademii i laureata tytułu Najzdolniejszego Cukiernika Roku. Studenci zmierzyli się z makaronikami – jednym z najbardziej wymagających technicznie wyrobów cukierniczych. Przeszli przez cały proces ich przygotowania, a finalnie mogli pochwalić się własnoręcznie wykonanymi ciasteczkami.

To dopiero początek akademickiej przygody młodych kucharzy, ale już teraz widać u nich ogromne zaangażowanie, wzajemne wsparcie i motywację!