wstecz

Warsztaty nr 2 – Dziczyzna, kaczka, gęś!

Nowa edycja Akademii Mistrzów Smaków by Belvedere ruszyła pełną parą, więc i u nas zrobiło się gorąco – w naszym Chefs Atelier odbyły się drugie warsztaty z tegorocznego cyklu. Królowały smaki zaczerpnięte z jesiennego lasu.

Spotkanie rozpoczęło się częścią merytoryczną – Paweł Gruba przedstawił studentom jeden z ważniejszych tematów w gastronomii, jakim jest food cost. W końcu kuchnia to nie tylko praca twórcza! Żeby tworzyć efektywnie, trzeba umieć liczyć.

W części praktycznej młodzi adepci spotkali się z naszym Wiskitkowym dream teamem Doradców Chefs Atelier – Michałem Karadżowem, Damianem Nowakowskim i Eweliną Wdowińską – którzy na warsztat wzięli smaki sezonu: dziczyznę, kaczkę i gęś. I zaczęła się pełna smaków i zapachów jesienna przygoda! Podzieleni na grupy uczniowie przygotowali: comber z sarny z dynią, smardzami i demi-glace’m; french racks z jelenia z kluskami śląskimi i roladką z buraka i kalarepy; pierś kaczki z purée ziemniaczanym, kapustą czerwoną i sosem périgueux; żołądki gęsie z sałatką z grzybów marynowanych i jusem drobiowym.

Talerze zachwycały, podniebienia też wpadały w kolejne zachwyty. Aż żal, że technologie nie pozwalają jeszcze dzielić się wrażeniami zdalnie. Pociesza myśl, że młodzi kucharze z Akademii już w niedalekiej przyszłości trafią do wymarzonych restauracji i swoim talentem będą mogli raczyć wszystkich.