Warsztaty nr 3 – Orient na talerzu
To właśnie w naszym Atelier w Wiskitkach odbyły się trzecie warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere – spotkanie, podczas którego intensywne aromaty orientu mieszały się z atmosferą kulinarnej ciekawości. Studenci szlifowali warsztat pod okiem naszych Doradców, a w części teoretycznej mieli okazję poznać kulisy pracy w restauracjach z gwiazdką Michelin.
Tematem przewodnim warsztatu była kuchnia orientalna – aromatyczna, różnorodna i pełna technik, które coraz śmielej wkraczają do światowych trendów kulinarnych. Zajęcia praktyczne poprowadził Michał Karadżow, Manager Chefs Atelier, wraz z zespołem Doradców Chefs Atelier. Pod ich okiem studenci zgłębiali tajniki orientalnych przypraw, technik obróbki oraz budowania harmonii smaków, a następnie przekładali zdobytą wiedzę na nowoczesne kompozycje talerzowe.
Część ekspecką poprowadziła Monika Biedrzycka – strateg i dziennikarka kulinarna, współpracująca z czołowymi szefami kuchni na świecie oraz współtwórczyni międzynarodowej platformy Chefluencer. Jej inspirująca prelekcja pod tytułem „Jak dostać pracę w kuchni na poziomie Michelin” otworzyła przed studentami kulisy pracy w restauracjach z gwiazdkami, przybliżając niepisane zasady, etykę, tempo i kompetencje niezbędne, by odnaleźć się w świecie haute cuisine.
Bardzo miło było nam gościć uczestników Akademii – do szybkiego zobaczenia i, jak zawsze, trzymamy kciuki za Wasz rozwój!