wstecz

Warsztaty nr 3 – Słodkie arcydzieła

17 listopada w gościnnych progach Sempre – Warsaw Academy of Pastry Arts odbyły się trzecie warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Temat warsztatów – tajniki sztuki cukierniczej! Warsztaty, poprowadzone przez doświadczonego cukiernika Michała Iwaniuka, otrzymały tytuł: „Deser restauracyjny. Deser na talerzu”.

Michał Iwaniuk, czyli Szef Kreatywny Cukierni Gourmet Group, jako trener kulinarny poprowadził uczestników przez intensywne, sześciogodzinne warsztaty, skupiając się na sztuce przygotowywania słodkich arcydzieł o ponadprzeciętnej estetyce i doskonałym smaku. Studenci mieli okazję wykonać dwa wyjątkowe desery: brownie buraczane z czekoladą Ruby, żelem malinowym i pianą z czerwonych owoców oraz cannelloni z malinami i kremem migdałowym z pianą cynamonową.

Przed częścią warsztatową młodzi adepci sztyki kulinarnej mieli okazję uczestniczyć w wykładzie eksperckim poprowadzonym przez doktora Artura Głuchowskiego ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Temat: „Multisensoryczność posiłku – aspekty związane z wizualizacją potraw (plating), nowoczesnymi metodami składania zamówień i serwowania potraw”. Zajęcia pozwoliły uczestnikom spojrzeć z szerszej perspektywy na nowe, fascynujące obszary kreowania dań, które wychodzą spod ich rąk.

Warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere to nie tylko doskonała okazja do nauki praktycznych umiejętności, ale także do wymiany wiedzy i doświadczeń z najlepszymi specjalistami z branży HoReCa. Każda edycja tych wyjątkowych warsztatów to podróż pełna inspiracji i nowych możliwości dla młodych pasjonatów sztuki kulinarnej!