wstecz

Warsztaty nr 4 - Gęsina w kuchni polskiej i francuskiej

Po raz kolejny mieliśmy okazję gościć w naszym Atelier młodych adeptów Akademii Mistrzów Smaku oraz trenerów Agatę Wojdę i Davida Gaboriaud.

Pod lupę wzięta została tym razem GĘŚ – królowa listopada i warsztatów Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere.

W meandry jej wykorzystania w kuchni polskiej i francuskiej wprowadzali uczestników Agata Wojda i David Gaboriaud. To właśnie oni przeprowadzili młodych adeptów sztuki kulinarnej po takich tematach jak:

  • rozbiór tuszy
  • najlepsze połączenia smakowe z gęsiną
  • plating, czyli jak wydobyć piękno dań na talerzu
  • garnisz

W części praktycznej każdy ze studentów przygotował własną interpretację dania z użyciem mięsa gęsiego oraz z dodatkiem sezonowych składników. Efekty przerosły oczekiwania. Spójrzcie sami!

Po zajęciach praktycznych odbył się również wykład ekspercki o multisensoryczności posiłku. Poprowadził go dr inż. Artur Głuchowski z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka, SGGW w Warszawie.