wstecz

Warsztaty nr 4 – Kuchnia roślinna

27 i 28 listopada adepci Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere spotkali się z Ernestem Jagodzińskim. Warsztaty odbyły się w studiu Chef’s Table by Ernest Jagodziński w Poznaniu. Tematyka? Kuchnia roślinna!

Dwudniową kulinarną przygodę Chef Ernest otworzył wykładem na temat mikroziół, zabierając uczniów do aromatycznego świata marki Koppert Cress, której jest jedynym ambasadorem w Polsce. Druga połowa warsztatów to oczywiście część praktyczna – adepci ćwiczyli odkrywcze połączenia smakowe z wykorzystaniem produktów kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Oto efekty!

- stek z selera z truflowym demi-glace’em z warzyw i wędzonym boczniakiem
- bowl z wegańskim tuńczykiem, edamame, ponzu, smażonym ryżem z warzywami i liśćmi shiso
- congee – azjatycka zupa ryżowa z orzechami nerkowca, imbirem, edamame i tofu
- pierożki z grzybami, serem Bursztyn i olejem tahoon
- krem z topinamburu z chipsami z topinamburu i kawą
- wege burger

Piękne kompozycje, zjawiskowe smaki – nasi adepci bez wątpienia wynieśli z tych roślinnych warsztatów ogrom wiedzy!