wstecz

Warsztaty nr 6 – Wino, królik, dzikie ptactwo

Znów mieliśmy przyjemność gościć w progach naszego Atelier studentów Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. To już szóste inspirujące spotkanie w tej edycji! Temat spotkania? Wino, królik, dzikie ptactwo!

Kolejna kształcąca przygoda tradycyjnie rozpoczęła się wykładem merytorycznym – tym razem dał go sommelier Tomasz Kolecki. Studenci poznali podstawowe zasady łączenia konkretnych smaków i dań z winem oraz sposoby budowania karty win.

Druga część dnia upłynęła na zajęciach praktycznych, które poprowadził szef operacyjny Belvedere Catering Adam Chrząstowski. Temat – „Królik i dzikie ptactwo” – okazał się wymagającym sporego wyczucia połączeniem nowoczesności z tradycjami i nurtem slow. Mistrz zaprezentował metody rozbioru i obróbki oraz zastosowania kulinarne. Po takim wprowadzeniu młodzi kucharze zabrali się za przygotowanie zaplanowanych przez Trenera propozycji:

- Wątróbki króliczej z figami na chałce
- Przepiórek Momofuku we własnej esencji z korzennym bulgurem
- Cynaderek z królika z fenkułem
- Faszerowanych króliczych skoków i comberków w szynce na potrawce z fasolek

I wiecie co? Naprawdę się spisali. Do zobaczenia na następnych warsztatach!