wstecz

Warsztaty nr 8 – Kuchnia włoska

Ósme spotkanie studentów Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere upłynęło pod znakiem kuchni włoskiej. Adepci szczególnie skupili się na fundamentach kulinariów słonecznej Italii – mące i wyrobach przygotowanych z jej pomocą!

Warsztaty poprowadziła Cristina Catese, rodowita Rzymianka, która włoskie receptury zna od podszewki. Studenci mieli okazję przyrządzić kilka tradycyjnych potraw – ale zanim to nastąpiło, Cristina zapoznała ich z tajnikami doboru odpowiedniej mąki, przygotowywania ciast i formowania makaronów!
 

W menu pojawiły się między innymi:

  • Tagliatelle z ragout à la bolognese
  • Gnocchetti sardi z kiełbasą i brokułami
  • Tortelloni faszerowane mortadellą i sos z speckiem
  • Wegetariańskie cannelloni
  • Spaghettoni all'Etrusca, z serem Pecorino, pietruszką i gotowanymi jajkami

Oczywiście nie zabrakło też części wykładowej. Tym razem warsztat ekspercki pod tytułem „Karta techniczna” poprowadził Paweł Gruba!