PRZEPIS
wstecz

WEGAŃSKA SCHIACCIATA Z HUMUSEM, PIECZONĄ DYNIĄ, JARMUŻEM I GRZYBAMI

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 100 gdyni piżmowej
  • 20 mlAcetoPlus mango Wiberg
  • 20 mlAcetoPlus owoce cytrusowe Wiberg
  • 0,5 łyżeczki przyprawy Avocado & Bowl Wiberg
  • sól

Dynia marynowana

Sposób przygotowania:

  1. Za pomocą krajalnicy pokrój dynię w cienkie (około 1-milimetrowe) plastry.
  2. Pozostałe składniki wymieszaj i dopraw do smaku.
  3. Połącz z pokrojoną dynią i zamknij próżniowo.
Składniki
  • 500 gdyni piżmowej
  • 40 gmiodu
  • 20 gpasty miso
  • 20 mlsosu ponzu
  • 20 mloliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • płatki chili

Dynia pieczona

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój dynię w grubsze podłużne kawałki.
  2. Pozostałe składniki wymieszaj na jednolitą masę.
  3. Połącz dokładnie z kawałkami dyni, piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Składniki
  • 5 schiacciat po 100 g
  • 500 ghumusu naturalnego
  • 50 gjarmużu
  • shimeji
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Schiacciata

Sposób przygotowania:

  1. Schiacciatę posmaruj oliwą, opiecz z dwóch stron na grillu lub rozgrzanej patelni.
  2. Jarmuż i shimeji przesmaż na oliwie przez 2-3 minuty, dopraw do smaku.
Składniki
  • groszek wąsaty

Wykończenie

Sposób podania:

Kanapkę złóż według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj groszkiem wąsatym.