PRZEPIS
wstecz

WEGAŃSKI STEK Z KALAFIORA ZE SZPARAGAMI

stek z kalafior
steak z kalafiora

Autor przepisu: Rafał Soroczyński

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1

Składniki
  • 2 kalafiory mini
  • 2 zielone szparagi
  • 1 średni ziemniak
  • 60 gmarchwi
  • 40 gselera
  • 20 gkorzenia pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 80 mlśmietanki roślinnej
  • 60 mlteriyaki glace
  • 20 mlfondu pieczarkowego
  • 10 mloleju z ostropestu Wiberg
  • 10 mloctu mango Wiberg
  • 10 gmasła kakaowego
  • 10 gbiałej czekolady
  • 15 gmikroziół mix
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gświeżego tymianku
  • pieprz młotkowany kolorowy Wiberg
  • pieprz do steków mieszanka Wiberg
  • sok z buraka
  • xantana
  • sól, pieprz biały

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj demi-glace z palonych warzyw: marchew, seler, pietruszkę, cebulę, czosnek i tymianek pokrój i smaż na maśle kakaowym do momentu przypalenia. Możesz też warzywa opalić w piecu lub palnikiem. Następnie zalej je bulionem warzywnym, dodaj przyprawy i fond pieczarkowy, redukuj i zagęszczaj xantaną.
  2. Kalafiory umyj, wytnij krążki przypominające steki. Pozostałe części gotuj w śmietance. Gdy będą miękkie, odcedź, dodaj masło, czekoladę i sól, zmiksuj na gładkie purée.
  3. Wycięte steki ugotuj w małej ilości wody do stopnia mocno al dente, po czym usmaż je na patelni na maśle kakaowym, pod koniec dodając teriyaki, pieprz do steków i sól. Obtocz kalafiorowe steki w powstałym sosie, tak by przypominały spieczone mięso. Możesz lekko ściąć górę i zwilżyć stek sokiem z buraka, żeby uzyskać „krwistość”. 
  4. Ziemniaka upiecz w skórce, potem lekko zetnij jego górę i dopraw według uznania. Na ziemniaku ułóż sałatkę z mikroziół z dressingiem z octu mango i oleju z ostropestu.
  5. Szparagi oczyść i zblanszuj we wrzątku z solą i cukrem.
Sposób podania
Ułóż steki na maźnięciach z białego purée i warzywnego demi-glace’u, podawaj w towarzystwie wiosennego ziemniaka i szparagów.