PRZEPIS
wstecz

WEGAŃSKI WELLINGTON

wegański wellington
wegański wellington

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 200 gseitanu
  • 100 gposiekanej szalotki
  • 10 gposiekanego czosnku
  • 50 gposiekanych grzybów pasta mix
  • 100 gugotowanego ryżu czerwonego
  • 100 gugotowanych buraków
  • 100 gczerwonej fasoli z puszki, odsączonej
  • 50 gmielonych orzechów nerkowca
  • 30 mlsosu sojowego
  • 20 mlsosu worcester
  • 30 mlsyropu z agawy
  • 5 gmusztardy w proszku
  • 20 mloliwy pomace
  • 2,5 gświeżego tymianku
  • 1,25 gwędzonej papryki, chili, mielonego kminu
  • 1,25 gcynamonu
  • sól, pieprz

Farsz wegański

Sposób przygotowania

  1. Cebulę podsmaż na oliwie, dodaj czosnek, grzyby i tymianek. 
  2. Odparuj płyn. Następnie zdeglasuj sosem sojowym i worcesterem, ostudź.
  3. Przełóż do blendera, dodaj seitan, ryż, buraki, fasolę, orzechy nerkowca, syrop z agawy, musztardę w proszku i przyprawy. 
  4. Zmiksuj na gładką masę, dopraw do smaku solą i pieprzem. 
     
Składniki
  • 250 ggrzybów pasta mix
  • 50 gszalotki
  • 5 gczosnku
  • 20 mloliwy pomace
  • 2,5 gświeżego tymianku
  • sól, pieprz

Duxelles – farsz grzybowy

Sposób przygotowania

  1. Grzyby, szalotkę i czosnek zmiksuj w blenderze na pastę. 
  2. Rozgrzej oliwę, dodaj zmiksowane grzyby i tymianek, smaż, aż płyn z grzybów odparuje. 
  3. Dopraw solą i pieprzem, ostudź.
Składniki
  • 1 płat ciasta na strudel
  • 30 gmusztardy dijon
  • 20 mlnapoju owsianego
  • 10 mlsyropu z agawy

Wellington

Sposób przygotowania

  1. Z farszu wegańskiego uformuj wałek na kształt polędwicy wołowej, posmaruj go musztardą. 
  2. Rozłóż płat ciasta na strudel, nałóż masę grzybową, rozprowadź odpowiednio do długości i obwodu wałka uformowanego z farszu. 
  3. Ciasto posmaruj napojem owsianym wymieszanym z syropem z agawy i umieść na nim wegańską „polędwicę”. 
  4. Zawiń, zakładając boki, i jeszcze raz posmaruj mieszanką napoju i syropu. 
  5. Piecz w temperaturze 180°C przez około 30-40 minut.
Składniki
  • 100 glekko posiekanych grzybów pasta mix
  • 20 gposiekanych suszonych pomidorów
  • 2,5 gposiekanej natki pietruszki
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 20 gposiekanych orzechów nerkowca
  • 20 gpasty pieczarkowo-truflowej
  • 4 kwiatycukinii
  • 50 gmieszanki tempura
  • 20 mloliwy pomace
  • sól ziołowa WIBERG, pieprz

Faszerowane kwiaty cukinii

Sposób przygotowania 

  1. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę. Podsmaż grzyby, odparuj płyn, następnie dodaj czosnek, suszone pomidory, orzechy i natkę pietruszki. 
  2. Dopraw solą i pieprzem, ostudź i dodaj pastę truflową. 
  3. Kwiaty cukinii zanurz na 2 sekundy we wrzątku, aby zrobiły się plastyczne. 
  4. Tak przygotowane faszeruj grzybami. 
  5. Mieszankę tempura połącz z zimną wodą na rzadkie ciasto. 
  6. Kwiaty cukinii zanurzaj w cieście i smaż w głębokim oleju. 

 

Składniki
  • 100 gszalotki
  • 20 gczosnku
  • 100 gselera naciowego
  • 100 gmarchewki
  • 50 gkorzenia pietruszki
  • 20 gziół prowansalskich
  • 250 mlczerwonego wina
  • 500 mlbulionu warzywnego
  • 20 mlsosu sojowego
  • 20 mlsosu worcester
  • 20 mloliwy pomace
  • 20 gcukru
  • sól, pieprz

Sos z czerwonego wina

Sposób przygotowania

  1. Szalotkę, czosnek i włoszczyznę posiekaj w grube kawałki i smaż około 15 minut na oliwie, aż zrobią się brązowe. 
  2. Wlej czerwone wino, gotuj około 5 minut, dodaj bulion, zioła i pozostałe składniki. 
  3. Zredukuj do połowy. Przecedź i zagęść mąką kukurydzianą wymieszaną z wodą. 
  4. Dopraw do smaku. 
Składniki
  • 2 oczyszczone pory
  • 10 mloliwy z oliwek
  • 8 marchewek mini
  • 8 świeżych szparagów
  • 8 strąków groszku cukrowego
  • 4 cukinie mini
  • 20 grzybów pasta mix
  • 30 goliwy pomace
  • sól, pieprz

Por pieczony z młodymi warzywami

Sposób przygotowania

  1. Por posmaruj oliwą, przypraw solą i pieprzem. 
  2. Piecz w temperaturze 250°C do momentu, aż zewnętrzne liście staną się mocno brązowe. 
  3. Przełóż do miski, przykryj folią i trzymaj w cieple. 
  4. Oczyszczone młode warzywa pokrój w mniejsze kawałki i zblanszuj. 
  5. Następnie przesmaż grzyby i warzywa na patelni – tak, żeby były ciepłe – i dopraw solą i pieprzem.
Składniki
  • 30 gkaszy gryczanej
  • 30 gpurée z groszku
  • 10 gdzikich ziół
  • sól, pieprz

Wykończenie

Sposób przygotowania

  1. Kaszę gryczaną ugotuj al dente i odcedź. 
  2. Susz w piekarniku rozgrzanym do 80°C, aż znowu będzie sypka, po czym smaż na gorącym tłuszczu jak popcorn. 
  3. Purée z groszku podgrzej i dopraw do smaku.
  4. Pokrój wellington w plastry, a por wzdłuż – nie przecinając go do końca. 
  5. Wewnątrz pora ułóż ciepłe jarzyny i posyp je prażoną kaszą. 
  6. Pozostałe elementy ułóż dekoracyjnie, z wyczuciem.