PRZEPIS
wstecz

WEGAŃSKIE KOFTY Z KAPUSTĄ WŁOSKĄ W GLAZURZE CAJUN I SOSEM ROMESCO

Autor przepisu: Przemysław Szałczyński

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5


Pobierz przepis
Składniki
  • 750 gRedefine Beef Mince
  • 30 gszalotki
  • 1 obrany ząbek czosnku
  • 15 gwegańskiego koncentratu demi-glace Oscar
  • 5 gnatki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Kofty

Sposób przygotowania:

  1. Szalotkę drobno posiekaj z czosnkiem i przesmaż je na niewielkiej ilości tłuszczu.
  2. W międzyczasie do miski przełóż Redefine Beef Mince, dodaj posiekaną pietruszkę, przyprawy i wegański demi-glace. Dodaj szalotkę z czosnkiem i wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Uformuj małe kofty i obsmaż je z każdej strony na patelni.
Składniki
  • 1 mała główka włoskiej kapusty
  • 70 gmasła
  • 40 mloleju z pestek winogron
  • 5 gmieszanki przypraw Cajun Wiberg

Kapusta włoska

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój kapustę na równe części.
  2. Na patelni rozgrzej olej, smaż na nim kapustę z każdej strony do zrumienienia – uważaj, by nie rozpadła się na mniejsze części. Pod koniec smażenia dodaj masło.
  3. Umieść kapustę na blaszce GN, dodaj olej wymieszany z mieszanką przypraw, piecz przez około 12-15 minut w temperaturze 170°C.
Składniki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 dojrzałe pomidory malinowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 gblanszowanych migdałów
  • 1 kromka czerstwego chleba
  • 150 mloliwy z oliwek extra vergine
  • 15 mlczerwonego octu winnego
  • 10 gwędzonej papryki w proszku Wiberg
  • świeże chili (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Sos romesco

Sposób przygotowania:

  1. Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Pomidory natnij na krzyż. Czosnek pozostaw w łupinach.
  2. Warzywa ułóż na blasze skórą do góry, skrop oliwą i piecz 20-30 minut w 180°C, aż skórki sczernieją.
  3. W tym samym czasie możesz w piecu uprażyć migdały – zajmie to około 10-12 minut.
  4. Kromkę chleba pokrój na kawałki, podsmaż je na patelni na odrobinie oliwy, aż staną się złote i chrupiące.
  5. Upieczone warzywa przełóż do miski i na 10 minut szczelnie przykryj folią spożywczą. Z ostudzonych warzyw usuń skórę.
  6. Upieczony czosnek wyciśnij z łupin (będzie miękki i słodki).
  7. Do kielicha blendera przełóż obrane papryki i pomidory razem z sokami z pieczenia, pieczony czosnek, podprażone migdały, zrumieniony chleb, wędzoną paprykę i ocet winny.
  8. Zmiksuj na gładką pastę. Kontynuując miksowanie na niższych obrotach, powoli, cienkim strumieniem jak przy robieniu majonezu, wlewaj oliwę, aż sos się zemulguje i nabierze gęstej, kremowej konsystencji. Dopraw do smaku solą, czarnym pieprzem i ewentualnie odrobiną chili.
Składniki
  • Jak Grecki SERio
  • kapusta włoska szatkowana z czerwoną cebulą
  • prażone migdały
  • świeże chili
  • natka pietruszki
  • mikroliście

Wykończenie

Sposób podania:

Kofty i kapustę ułóż na sosie. Podawaj z Jak Grecki SERio, szatkowaną kapustą z czerwoną cebulą, prażonymi migdałami i plasterkami chili. Udekoruj natką i mikroliśćmi.