WEGAŃSKIE KOFTY Z KAPUSTĄ WŁOSKĄ W GLAZURZE CAJUN I SOSEM ROMESCO
Autor przepisu: Przemysław Szałczyński
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
Pobierz przepis
- 750 gRedefine Beef Mince
- 30 gszalotki
- 1 obrany ząbek czosnku
- 15 gwegańskiego koncentratu demi-glace Oscar
- 5 gnatki pietruszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Kofty
Sposób przygotowania:
- Szalotkę drobno posiekaj z czosnkiem i przesmaż je na niewielkiej ilości tłuszczu.
- W międzyczasie do miski przełóż Redefine Beef Mince, dodaj posiekaną pietruszkę, przyprawy i wegański demi-glace. Dodaj szalotkę z czosnkiem i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Uformuj małe kofty i obsmaż je z każdej strony na patelni.
- 1 mała główka włoskiej kapusty
- 70 gmasła
- 40 mloleju z pestek winogron
- 5 gmieszanki przypraw Cajun Wiberg
Kapusta włoska
Sposób przygotowania:
- Pokrój kapustę na równe części.
- Na patelni rozgrzej olej, smaż na nim kapustę z każdej strony do zrumienienia – uważaj, by nie rozpadła się na mniejsze części. Pod koniec smażenia dodaj masło.
- Umieść kapustę na blaszce GN, dodaj olej wymieszany z mieszanką przypraw, piecz przez około 12-15 minut w temperaturze 170°C.
- 2 czerwone papryki
- 2 dojrzałe pomidory malinowe
- 4 ząbki czosnku
- 50 gblanszowanych migdałów
- 1 kromka czerstwego chleba
- 150 mloliwy z oliwek extra vergine
- 15 mlczerwonego octu winnego
- 10 gwędzonej papryki w proszku Wiberg
- świeże chili (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Sos romesco
Sposób przygotowania:
- Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Pomidory natnij na krzyż. Czosnek pozostaw w łupinach.
- Warzywa ułóż na blasze skórą do góry, skrop oliwą i piecz 20-30 minut w 180°C, aż skórki sczernieją.
- W tym samym czasie możesz w piecu uprażyć migdały – zajmie to około 10-12 minut.
- Kromkę chleba pokrój na kawałki, podsmaż je na patelni na odrobinie oliwy, aż staną się złote i chrupiące.
- Upieczone warzywa przełóż do miski i na 10 minut szczelnie przykryj folią spożywczą. Z ostudzonych warzyw usuń skórę.
- Upieczony czosnek wyciśnij z łupin (będzie miękki i słodki).
- Do kielicha blendera przełóż obrane papryki i pomidory razem z sokami z pieczenia, pieczony czosnek, podprażone migdały, zrumieniony chleb, wędzoną paprykę i ocet winny.
- Zmiksuj na gładką pastę. Kontynuując miksowanie na niższych obrotach, powoli, cienkim strumieniem jak przy robieniu majonezu, wlewaj oliwę, aż sos się zemulguje i nabierze gęstej, kremowej konsystencji. Dopraw do smaku solą, czarnym pieprzem i ewentualnie odrobiną chili.
- Jak Grecki SERio
- kapusta włoska szatkowana z czerwoną cebulą
- prażone migdały
- świeże chili
- natka pietruszki
- mikroliście
Wykończenie
Sposób podania:
Kofty i kapustę ułóż na sosie. Podawaj z Jak Grecki SERio, szatkowaną kapustą z czerwoną cebulą, prażonymi migdałami i plasterkami chili. Udekoruj natką i mikroliśćmi.