PRZEPIS
wstecz

WEGE BUREK Z PIKLOWANĄ CZERWONĄ KAPUSTĄ, SALSĄ POMIDOROWĄ I CHIPSEM ZIEMNIACZANYM

Autor przepisu: Emil Dziubak, Unilever Food Solution

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 1 kgJak Mielone The Vegetarian Butcher
  • 200 gtofu
  • 10 gświeżej kolendry
  • 2 gprzyprawy do gyrosa Knorr Delikat
  • 100 mloleju
  • 10 mlesencji bulionu warzywnego Knorr Professional
  • ciasto filo
  • masło
  • sól

Wege Burek

Sposób przygotowania:

  1. Jak Mielone usmaż. Dopraw przyprawą do gyrosa, dodaj posiekaną kolendrę, następnie całość rozdrobnij za pomocą blendera.
  2. Do masy dodaj pokruszone tofu i dokładnie wymieszaj. 
  3. Na płatach ciasta filo rozłóż masę i zawiń w roladę. Posmaruj masłem i posyp solą. 
  4. Piecz na złoty kolor przez 15 minut w temperaturze ok. 190°C.
Składniki
  • 200 gpurée ziemniaczanego Knorr Professional
  • 2 jaja
  • 1 lwody

Chips ziemniaczany

Sposób przygotowania:

  1. Purée ziemniaczane przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i wystudź.
  2. Masę wymieszaj z jajkiem, następnie rozsmaruj na macie silikonowej, tworząc cienką warstwę.
  3. Wysusz w piecu i podziel na małe kawałki.
Składniki
  • 1,5 kgczerwonej kapusty
  • 500 mlwody
  • 200 mloctu winnego
  • 200 gcukru
  • 50 mloleju sezamowego
  • 10 gkminu rzymskiego
  • 1 ganyżu

Piklowana czerwona kapusta

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę pokrój w cienkie paski.
  2. Do zagotowanej wody dodaj kmin, ocet, cukier i anyż.
  3. Posiekaną kapustę zaparz w zalewie i wystudź, następnie odcedź i wymieszaj z olejem sezamowym.
Składniki
  • 500 gTomato Pronto Napoletana Knorr Professional
  • 100 mlesencji cytrusowej Knorr Professional
  • 100 gpiklowanej papryki jalapeño
  • 100 gczerwonej cebuli
  • 10 gświeżej kolendry
  • 50 mloliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Salsa pomidorowa

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj drobno cebulę, paprykę i kolendrę.
  2. Całość wymieszaj z pomidorami, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Dodaj esencję cytrusową oraz oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj.
Sposób podania
Burek pokrój na małe kawałki. Kapustę przełóż warstwami z chipsem ziemniaczanym, obok ułóż salsę. Udekoruj ziołami.