WEGE BUREK Z PIKLOWANĄ CZERWONĄ KAPUSTĄ, SALSĄ POMIDOROWĄ I CHIPSEM ZIEMNIACZANYM
Autor przepisu: Emil Dziubak, Unilever Food Solution
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 1 kgJak Mielone The Vegetarian Butcher
- 200 gtofu
- 10 gświeżej kolendry
- 2 gprzyprawy do gyrosa Knorr Delikat
- 100 mloleju
- 10 mlesencji bulionu warzywnego Knorr Professional
- ciasto filo
- masło
- sól
Wege Burek
Sposób przygotowania:
- Jak Mielone usmaż. Dopraw przyprawą do gyrosa, dodaj posiekaną kolendrę, następnie całość rozdrobnij za pomocą blendera.
- Do masy dodaj pokruszone tofu i dokładnie wymieszaj.
- Na płatach ciasta filo rozłóż masę i zawiń w roladę. Posmaruj masłem i posyp solą.
- Piecz na złoty kolor przez 15 minut w temperaturze ok. 190°C.
- 200 gpurée ziemniaczanego Knorr Professional
- 2 jaja
- 1 lwody
Chips ziemniaczany
Sposób przygotowania:
- Purée ziemniaczane przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i wystudź.
- Masę wymieszaj z jajkiem, następnie rozsmaruj na macie silikonowej, tworząc cienką warstwę.
- Wysusz w piecu i podziel na małe kawałki.
- 1,5 kgczerwonej kapusty
- 500 mlwody
- 200 mloctu winnego
- 200 gcukru
- 50 mloleju sezamowego
- 10 gkminu rzymskiego
- 1 ganyżu
Piklowana czerwona kapusta
Sposób przygotowania:
- Kapustę pokrój w cienkie paski.
- Do zagotowanej wody dodaj kmin, ocet, cukier i anyż.
- Posiekaną kapustę zaparz w zalewie i wystudź, następnie odcedź i wymieszaj z olejem sezamowym.
- 500 gTomato Pronto Napoletana Knorr Professional
- 100 mlesencji cytrusowej Knorr Professional
- 100 gpiklowanej papryki jalapeño
- 100 gczerwonej cebuli
- 10 gświeżej kolendry
- 50 mloliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Salsa pomidorowa
Sposób przygotowania:
- Posiekaj drobno cebulę, paprykę i kolendrę.
- Całość wymieszaj z pomidorami, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Dodaj esencję cytrusową oraz oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj.
Burek pokrój na małe kawałki.
Kapustę przełóż warstwami z chipsem ziemniaczanym, obok ułóż salsę.
Udekoruj ziołami.