Wielki Finał trzeciej edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere!
23 czerwca Aula Kryształowa SGGW w Warszawie zamieniła się w miejsce pełne emocji, wzruszeń i kulinarnych uniesień. To właśnie tam odbyła się gala finałowa III edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere – programu, który łączy młodych pasjonatów gastronomii z doświadczeniem profesjonalistów.
To był wieczór pełen wzruszeń, dumy i radości – zwieńczenie roku ciężkiej pracy, pasji i zaangażowania najzdolniejszych uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski. Gospodarzami gali byli Elżbieta Nitsze – prezeska Belvedere Gourmet Group i założycielka Akademii – oraz ekspert merytoryczny projektu, Paweł Gruba.
Po uroczystym wręczeniu dyplomów wszystkim absolwentom, nadszedł czas na najważniejsze nagrody. Trafiły one do najzdolniejszych uczestników wyłonionych na podstawie punktów przyznawanych w trakcie 15 warsztatów tej edycji. Tytuł Najzdolniejszego Studenta zdobyła Joanna Kaniecka z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach – w nagrodę pojedzie na kulinarny staż do Jordnær w Kopenhadze, jednej z najlepszych restauracji na świecie. Najlepszym Cukiernikiem został Wiktor Budaj – przed nim pięciodniowy kurs w Akademii Czekolady Callebaut.
Wyróżnienia i nagrody trafiły także do:
- I wyróżnienie i wyjazd kulinarny do Niemiec ufundowany przez Rational AG – Mateusza Rutkowskiego,
- II wyróżnienie – Jakuba Jacolika,
- III wyróżnienie – Julii Janik,
- IV wyróżnienie – Oskara Wolnego.
Zdobywcy wyróżnień miejsc II-IV zdobyli nagrodę w postaci specjalistycznych kursów w Warsaw Academy of Pastry Arts.
Na zakończenie Joanna Kaniecka i Mateusz Rutkowski otrzymali specjalne nagrody od SGGW – indeksy na studia na kierunku Gastronomia i Hotelarstwo, wręczone przez rektora uczelni, prof. dr hab. Michała Zasadę.
To był naprawdę wyjątkowy wieczór – pełen radości, wzruszeń i kulinarnej pasji. Akademii dziękujemy za zaproszenie do współtworzenia tego projektu. A wszystkim uczestnikom gratulujemy i trzymamy kciuki za Wasz dalszy rozwój. Byliście świetni!
A co dalej? Z niecierpliwością czekamy na kolejne wieści o nowej edycji, do której przygotowania rozpoczną się już wkrótce!