PRZEPIS
wstecz

WOŁOWE TURNEDO Z WĘDZONYM BOCZKIEM I ZAPIEKANKĄ ZIEMNIACZANĄ

wołowe turnedo
wołowe turnedo

Autor przepisu: Adam Ciupka

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 1,5 kgpolędwicy wołowej
  • 200 gboczku wędzonego
  • 1 kgzapiekanki ziemniaczanej
  • 1 kgszpinaku
  • 200 mlsosu demi-glace
  • 100 gmasła
  • rozmaryn
  • tłuszcz w sprayu Wiberg
  • przyprawa afrykańska
  • czosnek

Sposób przygotowania

  1. Polędwicę oczyść i wyporcjuj 150-gramowe steki, następnie każdy ze steków posyp przyprawą afrykańską i owiń boczkiem po obrzeżu, tak aby strony cięte pozostały odkryte. 
  2. Zgrilluj z obu nieowiniętych stron i włóż do rozgrzanego piekarnika na 8-10 minut. 
  3. Zapiekankę ziemniaczaną pokrój na 2-centymetrowe krążki i obsmaż je na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu w sprayu. 
  4. Szpinak uduś klasycznie z masłem i czosnkiem, opcjonalnie dopraw gałką muszkatołową. 
  5. Gotowy demi-glace zagotuj ze świeżym rozmarynem i masłem.
Prezentacja
Plating zacznij od ułożenia szpinaku i zapiekanki ziemniaczanej na środku talerza. Na wierzchu ułóż przecięte po skosie steki turnedo i delikatnie polej je sosem.