WOŁOWINA PO SYCZUAŃSKU

Autor przepisu: Adam Ciupka
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
Pobierz przepis
- 1 kgwołowiny pokrojonej w paski
- 100 gpanierki Holly Powder
- 10 gprzyprawy Ras el Hanout Wiberg
- frytura do smażenia
Wołowina
Sposób przygotowania:
- Wołowinę zamarynuj w przyprawach. Przełóż do worka, zawakuj i odłóż na ok. godzinę do lodówki (wakowanie znacznie skraca proces marynowania – bez wakowania pozostaw na 10-12 godzin).
- Zamarynowane mięso dokładnie oprósz panierką.
- Usmaż na głębokim tłuszczu.
- 500 gwłoszczyzny pokrojonej w paski
- 300 gkapusty pak choi
- 200 mlsosu ostrygowego
- 200 gbambusa pokrojonego w paski
- 200 gcebuli
- 100 ggrzybów mun (namoczonych)
- 100 gcebuli dymki
- 100 mloleju
- 50 mlsosu sojowego
- 20 gczosnku
- 5 gpieprzu syczuańskiego (30 sztuk)
Warzywa
Sposób przygotowania:
- Pokrój cebulę w piórka, posiekaj czosnek, rozmroź i odciśnij włoszczyznę, odsącz paski bambusa, pokrój grzyby mun w paski, posiekaj dymkę i pak choi.
- Upraż pieprz na suchej patelni typu wok, następnie rozgnieć go i wrzuć z powrotem na patelnię. Wlej olej, zwiększ moc grzania do maksimum i kolejno dodawaj przygotowane wcześniej warzywa i grzyby.
- Następnie dodaj podsmażone wcześniej mięso i dokładnie wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj sos ostrygowy i sojowy.
- 1 kgryżu basmati Melvit
- 10 listków limetki kaffir
Ryż basmati
Sposób przygotowania:
- Ryż wypłucz w zimnej wodzie, przelewając go w naczyniu do momentu, aż woda będzie klarowna.
- Następnie zalej ryż 4 litrami zimnej wody, dodaj listki limetki i gotuj przez ok. 10 minut od momentu zagotowania (nie dodawaj soli!).
- Odcedź ryż na blaszce perforowanej lub dużym sicie, nie przelewaj wodą.
- świeża kolendra
- papryczka chili
- cebula dymka
- cytryna/limonka
Wykończenie
Sposób podania:
Podawaj w serwisie talerzowym albo bufetowym według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj świeżą kolendrą i posiekaną dymką, podawaj z ćwiartką limonki lub cytryny.