PRZEPIS
wstecz

WOŁOWINA PO SYCZUAŃSKU

Autor przepisu: Adam Ciupka

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5


Pobierz przepis
Składniki
  • 1 kgwołowiny pokrojonej w paski
  • 100 gpanierki Holly Powder
  • 10 gprzyprawy Ras el Hanout Wiberg
  • frytura do smażenia

Wołowina

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę zamarynuj w przyprawach. Przełóż do worka, zawakuj i odłóż na ok. godzinę do lodówki (wakowanie znacznie skraca proces marynowania – bez wakowania pozostaw na 10-12 godzin).
  2. Zamarynowane mięso dokładnie oprósz panierką.
  3. Usmaż na głębokim tłuszczu.
Składniki
  • 500 gwłoszczyzny pokrojonej w paski
  • 300 gkapusty pak choi
  • 200 mlsosu ostrygowego
  • 200 gbambusa pokrojonego w paski
  • 200 gcebuli
  • 100 ggrzybów mun (namoczonych)
  • 100 gcebuli dymki
  • 100 mloleju
  • 50 mlsosu sojowego
  • 20 gczosnku
  • 5 gpieprzu syczuańskiego (30 sztuk)

Warzywa

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cebulę w piórka, posiekaj czosnek, rozmroź i odciśnij włoszczyznę, odsącz paski bambusa, pokrój grzyby mun w paski, posiekaj dymkę i pak choi.
  2. Upraż pieprz na suchej patelni typu wok, następnie rozgnieć go i wrzuć z powrotem na patelnię. Wlej olej, zwiększ moc grzania do maksimum i kolejno dodawaj przygotowane wcześniej warzywa i grzyby.
  3. Następnie dodaj podsmażone wcześniej mięso i dokładnie wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj sos ostrygowy i sojowy.
Składniki
  • 1 kgryżu basmati Melvit
  • 10 listków limetki kaffir

Ryż basmati

Sposób przygotowania:

  1. Ryż wypłucz w zimnej wodzie, przelewając go w naczyniu do momentu, aż woda będzie klarowna.
  2. Następnie zalej ryż 4 litrami zimnej wody, dodaj listki limetki i gotuj przez ok. 10 minut od momentu zagotowania (nie dodawaj soli!).
  3. Odcedź ryż na blaszce perforowanej lub dużym sicie, nie przelewaj wodą.
Składniki
  • świeża kolendra
  • papryczka chili
  • cebula dymka
  • cytryna/limonka

Wykończenie

Sposób podania:

Podawaj w serwisie talerzowym albo bufetowym według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj świeżą kolendrą i posiekaną dymką, podawaj z ćwiartką limonki lub cytryny.