WOŁOWINA TERIYAKI Z ZIELONĄ FASOLKĄ
Autor przepisu: Rafał Soroczyński
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1
- 150 gfasolki szparagowej zielonej
- 150 gpolędwicy wołowej
- 80 mlteriaki glace
- 50 mlsosu sojowego
- 50 mlponzu
- 20 gsezamu białego
- 10 gczosnku
- 50 mloleju sezamowego
- 1 gpłatków chilli
- cukier
Sposób przygotowania
- Oczyszczoną fasolkę blanszuj we wrzątku z sola i cukrem, następnie wyjmij i hartuj w zimnej wodzie.
- Sezam upraż na suchej patelni.
- Mięso natrzyj olejem sezamowym i smaż na patelni jak steaka.
- Na oleju sezamowym zeszklij czosnek , papryczkę chili, dodaj sos sojowy i ponzu oraz 2 części uprażonego sezamu,; gotuj przez chwilę, dodaj sos teriyaki i na koniec fasolkę.
- Gotuj 2 minuty tak, żeby fasolka pozostała chrupiąca.
Na talerzu rozłóż fasolkę , na niej układaj plastry polędwicy , całość posyp pozostałym sezamem.