PRZEPIS
wstecz

WOŁOWINA TERIYAKI Z ZIELONĄ FASOLKĄ

Autor przepisu: Rafał Soroczyński

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1

Składniki
  • 150 gfasolki szparagowej zielonej
  • 150 gpolędwicy wołowej
  • 80 mlteriaki glace
  • 50 mlsosu sojowego
  • 50 mlponzu
  • 20 gsezamu białego
  • 10 gczosnku
  • 50 mloleju sezamowego
  • 1 gpłatków chilli
  • cukier

Sposób przygotowania

  1. Oczyszczoną fasolkę blanszuj we wrzątku z sola i cukrem, następnie wyjmij i hartuj w zimnej wodzie.
  2. Sezam upraż na suchej patelni.
  3. Mięso natrzyj olejem sezamowym i smaż na patelni jak steaka. 
  4. Na oleju sezamowym zeszklij czosnek , papryczkę chili, dodaj sos sojowy i ponzu oraz 2 części uprażonego sezamu,; gotuj przez chwilę, dodaj sos teriyaki i na koniec fasolkę.
  5. Gotuj 2 minuty tak, żeby fasolka pozostała chrupiąca.
Prezentacja
Na talerzu rozłóż fasolkę , na niej układaj plastry polędwicy , całość posyp pozostałym sezamem.