PRZEPIS
wstecz

ŻABNICA ZE SŁONINĄ, ‘NDUJĄ I SEZONOWYMI WARZYWAMI

Autor przepisu: Adam Ciupka

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 1 kgoczyszczonego fileta z żabnicy
  • 300 gwędzonej słoniny
  • 20 gsłodkiej papryki
  • masło do bastowania
  • czosnek
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Żabnica

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z ryby podziel na dziewięć równych podłużnych kawałków.
  2. Każdy kawałek owiń cienkimi plastrami słoniny, doprawiając solą, pieprzem i papryką.
  3. Złóż po trzy kawałki razem i zawiń je jeszcze raz w słoninę, tak aby powstały roladki z mozaiką na przekroju.
  4. Uformowane obsyp jeszcze raz papryką i owiń sznurkiem masarskim.
  5. Roladki pojedynczo zawakuj. Gotuj sous vide w 46°C przez godzinę.
  6. Przed serwisem obsmaż, bastując w maśle z dodatkiem czosnku i tymianku.
  7. Usuń sznurek i pokrój na plastry.
Składniki
  • 200 g ‘ndui

‘Nduja

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę rozdrobnij i piecz w 140°C przez 40 minut.
  2. Odsącz z tłuszczu i pozostaw do wystygnięcia.
Składniki
  • 300 gpora mini
  • 200 g solirodu
  • 300 g brukselki
  • 300 ggroszku lub gotowego purée z groszku
  • masło do bastowania
  • sok z cytryny
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Warzywa

Sposób przygotowania:

  1. Por, brukselkę i soliród zblanszuj.
  2. Przed serwisem odsmaż na maśle, wykańczając odrobiną soku z cytryny i tymiankiem.
  3. Z groszku zrób gładkie purée lub wykorzystaj gotowy produkt.
  4. Dopraw do smaku.
Wykończenie
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj ziołami.