ZAPIEKANY BATAT Z SZARPANĄ REDEFINE MEAT PULLED PORK I SALSĄ Z GRANATU

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
Pobierz przepis
- BATATY:
- 1,5 kgbatatów
- 1 kgsmarowidła z nerkowca z solą morską Kochmański
- 500 gRedefine Pulled Pork
- 200 gRoślinnego w wiórkach SERio
- 200 gczarnej fasoli konserwowej
- 100 gświeżego szpinaku
- 100 gszalotki pokrojonej w piórka
- 50 gsosu BBQ Wiberg
- 50 gmiksu ziół dekoracyjnych
- 20 gposiekanego czosnku
- 20 gświeżego chili
- przyprawa Avocado & Bowl Wiberg
- oliwa z oliwek
- sól do smaku
- SALSA Z GRANATU:
- 100 gpestek granatu
- 100 gświeżego ogórka pokrojonego w kostkę
- 20 gczerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
- 10 gświeżego chili pokrojonego w kostkę
- 5 gposiekanej świeżej mięty
- 50 mloliwy z oliwek
- skórka i sok z 1 limonki
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Składniki na salsę wymieszaj i odstaw.
- Bataty posmaruj oliwą, posyp przyprawą, zawiń w folię aluminiową. Piecz przez godzinę w temperaturze 170°C. Ostudź i pokrój w plastry.
- Na patelni podsmaż szalotkę, dodaj czosnek, chili i Redefine Pulled Pork, chwilę podsmaż, dorzuć fasolę i szpinak, a na koniec sos BBQ.
- Do uzyskanego w ten sposób farszu – po jego wystudzeniu – dodaj Roślinny w wiórkach.
- Nałóż masę na plastry batatów, zapiecz w temperaturze 180°C przez 15 minut.
- Na talerz wyłóż smarowidło z nerkowców, na nim ułóż bataty. Całość polej salsą z granatu i udekoruj listkami ziół.