PRZEPIS
wstecz

ZAPIEKANY BATAT Z SZARPANĄ REDEFINE MEAT PULLED PORK I SALSĄ Z GRANATU

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10


Pobierz przepis
Składniki
  • BATATY:
  • 1,5 kgbatatów
  • 1 kgsmarowidła z nerkowca z solą morską Kochmański
  • 500 gRedefine Pulled Pork
  • 200 gRoślinnego w wiórkach SERio
  • 200 gczarnej fasoli konserwowej
  • 100 gświeżego szpinaku
  • 100 gszalotki pokrojonej w piórka
  • 50 gsosu BBQ Wiberg
  • 50 gmiksu ziół dekoracyjnych
  • 20 gposiekanego czosnku
  • 20 gświeżego chili
  • przyprawa Avocado & Bowl Wiberg
  • oliwa z oliwek
  • sól do smaku
  • SALSA Z GRANATU:
  • 100 gpestek granatu
  • 100 gświeżego ogórka pokrojonego w kostkę
  • 20 gczerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 10 gświeżego chili pokrojonego w kostkę
  • 5 gposiekanej świeżej mięty
  • 50 mloliwy z oliwek
  • skórka i sok z 1 limonki
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na salsę wymieszaj i odstaw.
  2. Bataty posmaruj oliwą, posyp przyprawą, zawiń w folię aluminiową. Piecz przez godzinę w temperaturze 170°C. Ostudź i pokrój w plastry.
  3. Na patelni podsmaż szalotkę, dodaj czosnek, chili i Redefine Pulled Pork, chwilę podsmaż, dorzuć fasolę i szpinak, a na koniec sos BBQ.
  4. Do uzyskanego w ten sposób farszu – po jego wystudzeniu – dodaj Roślinny w wiórkach.
  5. Nałóż masę na plastry batatów, zapiecz w temperaturze 180°C przez 15 minut.
  6. Na talerz wyłóż smarowidło z nerkowców, na nim ułóż bataty. Całość polej salsą z granatu i udekoruj listkami ziół.