PRZEPIS
wstecz

ŻEBERKA WIEPRZOWE W GLAZURZE

zeberka
zeberka w glazurze

Autor przepisu: Artur Musztyfaga

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 4

Składniki
  • 4 paski żeberek wieprzowych
  • 4 główki czosnku
  • 300 mlsosu BBQ
  • 100 mlCoca-Coli
  • tymianek
  • papryka wędzona
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Żeberka osusz i ściągnij z nich błonę. Natrzyj solą, pieprzem i papryką.
  2. Z sosu BBQ i Coca-Coli przygotuj glazurę.
  3. Czosnek umyj, obierz zewnętrzne łupiny, upiecz z solą.
  4. Żeberka piecz z parą przez około 1,5 godziny w temperaturze 150°C.
  5. Następnie natrzyj żeberka glazurą, podnieś temperaturę pieca do 160°C i piecz przez 20 minut.
  6. Żeberka podawaj z pieczonym czosnkiem i świeżym tymiankiem.