ZIELONE TAJSKIE CURRY Z WIEPRZOWINĄ

Autor przepisu: Adam Ciupka
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
Pobierz przepis
- 400 mloleju
- 100 glistków limetki kaffir
- 100 gsiekanej trawy cytrynowej
- 50 gimbiru
- 50 gzielonego chili
- 50 gświeżej kolendry
- 30 gczosnku
- skórka z 2 limonek
Zielona pasta curry
Sposób przygotowania:
- Zblenduj dokładnie wszystkie składniki na jednolitą masę.
- Pastę możesz przechowywać przez kilka dni w lodówce, w pojemniku bez dostępu do światła (np. owiniętym folią aluminiową).
- 2 kgłopatki wieprzowej z kością
- lub
- 2 kgpodudzia z indyka z kością
- 250 gzielonej pasty curry
- 30 mlsosu rybnego
Marynowane mięso
Sposób przygotowania:
- Użyj ¼ przygotowanej pasty curry jako marynaty do mięsa. Przełóż do worka, zawakuj i odłóż na ok. godzinę do lodówki (wakowanie znacznie skraca proces marynowania – bez wakowania pozostaw na 10-12 godzin).
- 2 kgwcześniej zamarynowanego mięsa
- 1 lmleczka kokosowego
- 500 gcebuli pokrojonej w kostkę
- 200 gprzygotowanej wcześnie zielonej pasty curry
- 100 mloleju
- 50 gimbiru
- 50 gczosnku
Mięso w sosie curry
Sposób przygotowania:
- W odpowiedniej wielkości garnku rozgrzej olej, dodaj starty czosnek i imbir, lekko podsmaż. Następnie dodaj cebulę i również lekko podsmaż.
- Dodaj zamarynowane mięso, wszystko dokładnie wymieszaj.
- Dodaj ¼ mleczka kokosowego i duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
- Na koniec dodaj resztę mleczka, pastę curry i zagotuj. Ilość pasty curry dobierz do własnych preferencji smakowych.
- Jeśli danie jest za mało słone, dodaj sos rybny lub sól.
- 1 kgryżu basmati Melvit
- 10 listków limetki kaffir
Ryż basmati
Sposób przygotowania:
- Ryż wypłucz w zimnej wodzie, przelewając go w naczyniu do momentu, aż woda będzie klarowna.
- Następnie zalej ryż 4 litrami zimnej wody, dodaj listki limetki i gotuj przez ok. 10 minut od momentu zagotowania (nie dodawaj soli!).
- Odcedź ryż na blaszce perforowanej lub dużym sicie, nie przelewaj wodą.
- świeża kolendra
- zielone chili
- trawa cytrynowa
- cytryna/limonka
Wykończenie
Sposób podania:
Podawaj w serwisie talerzowym albo bufetowym według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj świeżą kolendrą, posiekaną dymką, pokrojoną w cienkie plasterki papryczką chili i łodyżką trawy cytrynowej. Podawaj z ćwiartką limonki lub cytryny.