PRZEPIS
wstecz

ZIELONE TAJSKIE CURRY Z WIEPRZOWINĄ

Autor przepisu: Adam Ciupka

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5


Pobierz przepis
Składniki
  • 400 mloleju
  • 100 glistków limetki kaffir
  • 100 gsiekanej trawy cytrynowej
  • 50 gimbiru
  • 50 gzielonego chili
  • 50 gświeżej kolendry
  • 30 gczosnku
  • skórka z 2 limonek

Zielona pasta curry

Sposób przygotowania:

  1. Zblenduj dokładnie wszystkie składniki na jednolitą masę.
  2. Pastę możesz przechowywać przez kilka dni w lodówce, w pojemniku bez dostępu do światła (np. owiniętym folią aluminiową).
Składniki
  • 2 kgłopatki wieprzowej z kością
  • lub
  • 2 kgpodudzia z indyka z kością
  • 250 gzielonej pasty curry
  • 30 mlsosu rybnego

Marynowane mięso

Sposób przygotowania:

  1. Użyj ¼ przygotowanej pasty curry jako marynaty do mięsa. Przełóż do worka, zawakuj i odłóż na ok. godzinę do lodówki (wakowanie znacznie skraca proces marynowania – bez wakowania pozostaw na 10-12 godzin).
Składniki
  • 2 kgwcześniej zamarynowanego mięsa
  • 1 lmleczka kokosowego
  • 500 gcebuli pokrojonej w kostkę
  • 200 gprzygotowanej wcześnie zielonej pasty curry
  • 100 mloleju
  • 50 gimbiru
  • 50 gczosnku

Mięso w sosie curry

Sposób przygotowania:

  1. W odpowiedniej wielkości garnku rozgrzej olej, dodaj starty czosnek i imbir, lekko podsmaż. Następnie dodaj cebulę i również lekko podsmaż.
  2. Dodaj zamarynowane mięso, wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj ¼ mleczka kokosowego i duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
  4. Na koniec dodaj resztę mleczka, pastę curry i zagotuj. Ilość pasty curry dobierz do własnych preferencji smakowych.
  5. Jeśli danie jest za mało słone, dodaj sos rybny lub sól.
Składniki
  • 1 kgryżu basmati Melvit
  • 10 listków limetki kaffir

Ryż basmati

Sposób przygotowania:

  1. Ryż wypłucz w zimnej wodzie, przelewając go w naczyniu do momentu, aż woda będzie klarowna.
  2. Następnie zalej ryż 4 litrami zimnej wody, dodaj listki limetki i gotuj przez ok. 10 minut od momentu zagotowania (nie dodawaj soli!).
  3. Odcedź ryż na blaszce perforowanej lub dużym sicie, nie przelewaj wodą.
Składniki
  • świeża kolendra
  • zielone chili
  • trawa cytrynowa
  • cytryna/limonka

Wykończenie

Sposób podania:

Podawaj w serwisie talerzowym albo bufetowym według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj świeżą kolendrą, posiekaną dymką, pokrojoną w cienkie plasterki papryczką chili i łodyżką trawy cytrynowej. Podawaj z ćwiartką limonki lub cytryny.