PRZEPIS
wstecz

ZIOŁOWY GOFR Z GRAVAD LAXEM I JAJEM POCHE

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 4 jaja
  • 100 gmąki tortowej
  • 100 gkremowego serka twarogowego
  • 50 groztopionego masła
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Gofr

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Żółtka ubij z masłem, dodaj serek i zioła, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
  3. Połącz z ubitymi białkami.
  4. Smaż w wysmarowanej tłuszczem gofrownicy na złoty kolor.
Składniki
  • 500 gfileta z łososia ze skórą
  • 100 gdrobnej soli morskiej
  • 100 gcukru
  • 100 gposiekanego koperku
  • 0,5 łyżki pieprzu do steków
  • 0,5 łyżeczki rozgniecionych ziaren kopru włoskiego

Gravad lax

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj sól, cukier, koperek i przyprawy.
  2. Delikatnie ponacinaj łososia od strony skóry, zasyp go z każdej strony mieszanką przypraw i odstaw skórą do dołu na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
  3. Następnie przełóż rybę na 24 godziny do lodówki.
  4. Po tym czasie łosoś jest gotowy – przed krojeniem usuń z niego resztki przypraw i pokrój go w plastry.
Składniki
  • 5 jaj
  • 250 gserka kremowy twarogowego
  • 500 gświeżych szparagów
  • 2 awokado
  • mikroliście rukwi wodnej
  • masło
  • biały ocet winny
  • sól
  • pieprz

Wykończenie

Sposób podania:

  1. Ugotuj jaja w wodzie z octem i solą.
  2. Szparagi zblanszuj i obsmaż na maśle z dodatkiem soli i pieprzu.
  3. Posmaruj gofry serkiem, przełóż pokrojonym awokado, łososiem, szparagami, rukwią i jajkiem.