ZIOŁOWY GOFR Z GRAVAD LAXEM I JAJEM POCHE

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 4 jaja
- 100 gmąki tortowej
- 100 gkremowego serka twarogowego
- 50 groztopionego masła
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- szczypta soli
- olej do smażenia
Gofr
Sposób przygotowania:
- Oddziel żółtka od białek.
- Żółtka ubij z masłem, dodaj serek i zioła, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
- Połącz z ubitymi białkami.
- Smaż w wysmarowanej tłuszczem gofrownicy na złoty kolor.
- 500 gfileta z łososia ze skórą
- 100 gdrobnej soli morskiej
- 100 gcukru
- 100 gposiekanego koperku
- 0,5 łyżki pieprzu do steków
- 0,5 łyżeczki rozgniecionych ziaren kopru włoskiego
Gravad lax
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj sól, cukier, koperek i przyprawy.
- Delikatnie ponacinaj łososia od strony skóry, zasyp go z każdej strony mieszanką przypraw i odstaw skórą do dołu na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
- Następnie przełóż rybę na 24 godziny do lodówki.
- Po tym czasie łosoś jest gotowy – przed krojeniem usuń z niego resztki przypraw i pokrój go w plastry.
- 5 jaj
- 250 gserka kremowy twarogowego
- 500 gświeżych szparagów
- 2 awokado
- mikroliście rukwi wodnej
- masło
- biały ocet winny
- sól
- pieprz
Wykończenie
Sposób podania:
- Ugotuj jaja w wodzie z octem i solą.
- Szparagi zblanszuj i obsmaż na maśle z dodatkiem soli i pieprzu.
- Posmaruj gofry serkiem, przełóż pokrojonym awokado, łososiem, szparagami, rukwią i jajkiem.