PRZEPIS
wstecz

ZUPA KREM Z KISZONEJ KAPUSTY Z GĘSIMI ŻOŁĄDKAMI, PANNA COTTĄ Z TOPINAMBURU I SMAŻONYMI KURKAMI

Autor przepisu: Adam Ciupka

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 800 gkiszonej kapusty
  • 500 mlmleka
  • 200 gjabłek
  • 150 gszalotki
  • 120 gpalonego masła
  • 20 gczosnku
  • miód (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz

Zupa krem z kiszonej kapusty

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojoną w kostkę szalotkę podsmaż na maśle (20 g), dodaj posiekany czosnek, a na koniec odciśniętą i pokrojoną kapustę.
  2. Wszystko podsmaż.
  3. Następnie dodaj cząstki jabłek i całość zalej mlekiem.
  4. Duś pod przykryciem, aż kapusta zmięknie.
  5. Zblenduj wszystko na gładką masę, w razie potrzeby dodaj mleka.
  6. Na koniec dodaj palone masło i dopraw solą i pieprzem.
  7. Opcjonalnie możesz dodać trochę miodu. 
Składniki
  • 700 ggęsich żołądków
  • 500 ggęsiego tłuszczu
  • 20 gmieszanki przypraw Grill-Argentina Wiberg
  • 10 gsoli

Konfitowane żołądki

Sposób przygotowania:

  1. Żołądki oczyść z błon i ścięgien.
  2. Zamarynuj w soli i mieszance przypraw, odstaw na 12 godzin.
  3. Zamarynowane żołądki konfituj w tłuszczu w temperaturze 120°C przez 5-6 godzin w zależności od wielkości żołądków.
  4. Do serwisu pokrój żołądki w cienkie plasterki.
Składniki
  • 500 gtopinamburu
  • 200 mlmleka
  • 10 listków żelatyny
  • sok z cytryny (opcjonalnie)
  • sól

Panna cotta z topinamburu

Sposób przygotowania:

  1. Obrany i pokrojony w plastry topinambur zalej mlekiem i gotuj do miękkości.
  2. Następnie zmiksuj na gładką masę, dodaj namoczone płatki żelatyny.
  3. Dopraw całość solą i opcjonalnie sokiem z cytryny.
  4. Formę z wysokim rantem lub blachę GN1/3 wyłóż folią spożywczą.
  5. Przelej masę, pozostaw do wystudzenia.
  6. Do serwisu wykrój kostki 2 x 2 cm.
Składniki
  • 200 gświeżych kurek
  • 20 gklarowanego masła
  • 20 mlsoku z cytryny
  • 10 gczosnku
  • 1 gświeżego tymianku

Smażone kurki

Oczyszczone kurki podsmaż na klarowanym maśle, dodaj czosnek, tymianek, a na koniec sok z cytryny.

Składniki
  • olej z pestek dyni
  • 5 gprażonego kminku
  • świeży tymianek

Wykończenie

Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Do dekoracji użyj oleju z pestek dyni, prażonego kminku i świeżego tymianku.