ZUPA KREM Z KISZONEJ KAPUSTY Z GĘSIMI ŻOŁĄDKAMI, PANNA COTTĄ Z TOPINAMBURU I SMAŻONYMI KURKAMI
Autor przepisu: Adam Ciupka
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 800 gkiszonej kapusty
- 500 mlmleka
- 200 gjabłek
- 150 gszalotki
- 120 gpalonego masła
- 20 gczosnku
- miód (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Zupa krem z kiszonej kapusty
Sposób przygotowania:
- Pokrojoną w kostkę szalotkę podsmaż na maśle (20 g), dodaj posiekany czosnek, a na koniec odciśniętą i pokrojoną kapustę.
- Wszystko podsmaż.
- Następnie dodaj cząstki jabłek i całość zalej mlekiem.
- Duś pod przykryciem, aż kapusta zmięknie.
- Zblenduj wszystko na gładką masę, w razie potrzeby dodaj mleka.
- Na koniec dodaj palone masło i dopraw solą i pieprzem.
- Opcjonalnie możesz dodać trochę miodu.
- 700 ggęsich żołądków
- 500 ggęsiego tłuszczu
- 20 gmieszanki przypraw Grill-Argentina Wiberg
- 10 gsoli
Konfitowane żołądki
Sposób przygotowania:
- Żołądki oczyść z błon i ścięgien.
- Zamarynuj w soli i mieszance przypraw, odstaw na 12 godzin.
- Zamarynowane żołądki konfituj w tłuszczu w temperaturze 120°C przez 5-6 godzin w zależności od wielkości żołądków.
- Do serwisu pokrój żołądki w cienkie plasterki.
- 500 gtopinamburu
- 200 mlmleka
- 10 listków żelatyny
- sok z cytryny (opcjonalnie)
- sól
Panna cotta z topinamburu
Sposób przygotowania:
- Obrany i pokrojony w plastry topinambur zalej mlekiem i gotuj do miękkości.
- Następnie zmiksuj na gładką masę, dodaj namoczone płatki żelatyny.
- Dopraw całość solą i opcjonalnie sokiem z cytryny.
- Formę z wysokim rantem lub blachę GN1/3 wyłóż folią spożywczą.
- Przelej masę, pozostaw do wystudzenia.
- Do serwisu wykrój kostki 2 x 2 cm.
- 200 gświeżych kurek
- 20 gklarowanego masła
- 20 mlsoku z cytryny
- 10 gczosnku
- 1 gświeżego tymianku
Smażone kurki
Oczyszczone kurki podsmaż na klarowanym maśle, dodaj czosnek, tymianek, a na koniec sok z cytryny.
- olej z pestek dyni
- 5 gprażonego kminku
- świeży tymianek
Wykończenie
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Do dekoracji użyj oleju z pestek dyni, prażonego kminku i świeżego tymianku.