ZUPA Z PIECZONEGO KRÓLIKA Z KLUSKAMI Z DYNI I PURÉE Z ZIELONEGO GROSZKU
Autor przepisu: Adam Ciupka
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
Pobierz przepis
- 1 tuszka królika bez podrobów
- 200 gmarchwi
- 200 gselera naciowego
- 200 gpora
- 50 gczosnku w całości
- 20 gświeżego tymianku
- sól
Zupa z pieczonego królika
Sposób przygotowania:
- Z tuszki królika wytnij comberki i odłóż je do lodówki. Pozostałe części pokrój na kawałki i razem z warzywami piecz w temperaturze 200°C przez 20 minut.
- Upieczone mięso z warzywami przełóż do garnka, zalej zimną wodą, dodaj tymianek i gotuj na wolnym ogniu jak rosół.
- Powstały bulion przecedź, dopraw solą.
- 100 gpurée z dyni
- 100 gmąki typu 450
- 2 jajka
- sól, pieprz
Kluski z dyni
Sposób przygotowania:
- Dyniowe purée wymieszaj z jajkami, dopraw solą i pieprzem, połącz z mąką.
- Uzyskane ciasto przełóż do worka cukierniczego i wyciskaj porcjami do gotującej się wody.
- Po minucie przełóż kluseczki do wody z lodem, następnie osusz je na sicie.
- 200 gpurée z zielonego groszku
- 50 gmasła
- sok z cytryny
- świeży tymianek
- sól
Purée z groszku
Sposób przygotowania:
- Przełóż purée do rondelka, dodaj masło i sok z cytryny, delikatnie podgrzewaj.
- Na koniec dopraw solą i tymiankiem.
- 200 gkolorowej mini marchwi
- dynia piżmowa
- sól
Blanszowane warzywa
Sposób przygotowania:
- Marchewki obierz, z dyni wytnij ringi i zblanszuj wszystko w osolonej wodzie.
- 300 gcombra z królika wyciętego z tuszki (patrz wyżej)
- 20 gmasła
- 10 gczosnku
- 5 gświeżego tymianku
Comber z królika
Sposób przygotowania:
- Comber obsmaż na patelni i zbastuj masłem z dodatkiem czosnku i tymianku.
- Pokrój w plasterki.
Ułóż składowe dania w głębokim talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Na każdą porcję wykorzystaj po kilka plasterków combra, kluski również możesz ułożyć w ringu wyciętym z dyni. Podlej bulionem. Całość udekoruj czarnym czosnkiem, mikroliśćmi i/lub kwiatami.