PRZEPIS
wstecz

ZUPA Z PIECZONEGO KRÓLIKA Z KLUSKAMI Z DYNI I PURÉE Z ZIELONEGO GROSZKU

Autor przepisu: Adam Ciupka

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5


Pobierz przepis
Składniki
  • 1 tuszka królika bez podrobów
  • 200 gmarchwi
  • 200 gselera naciowego
  • 200 gpora
  • 50 gczosnku w całości
  • 20 gświeżego tymianku
  • sól

Zupa z pieczonego królika

Sposób przygotowania:

  1. Z tuszki królika wytnij comberki i odłóż je do lodówki. Pozostałe części pokrój na kawałki i razem z warzywami piecz w temperaturze 200°C przez 20 minut.
  2. Upieczone mięso z warzywami przełóż do garnka, zalej zimną wodą, dodaj tymianek i gotuj na wolnym ogniu jak rosół.
  3. Powstały bulion przecedź, dopraw solą.
Składniki
  • 100 gpurée z dyni
  • 100 gmąki typu 450
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

Kluski z dyni

Sposób przygotowania:

  1. Dyniowe purée wymieszaj z jajkami, dopraw solą i pieprzem, połącz z mąką.
  2. Uzyskane ciasto przełóż do worka cukierniczego i wyciskaj porcjami do gotującej się wody.
  3. Po minucie przełóż kluseczki do wody z lodem, następnie osusz je na sicie.
Składniki
  • 200 gpurée z zielonego groszku
  • 50 gmasła
  • sok z cytryny
  • świeży tymianek
  • sól

Purée z groszku

Sposób przygotowania:

  1. Przełóż purée do rondelka, dodaj masło i sok z cytryny, delikatnie podgrzewaj.
  2. Na koniec dopraw solą i tymiankiem.
Składniki
  • 200 gkolorowej mini marchwi
  • dynia piżmowa
  • sól

Blanszowane warzywa

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki obierz, z dyni wytnij ringi i zblanszuj wszystko w osolonej wodzie.
Składniki
  • 300 gcombra z królika wyciętego z tuszki (patrz wyżej)
  • 20 gmasła
  • 10 gczosnku
  • 5 gświeżego tymianku

Comber z królika

Sposób przygotowania:

  1. Comber obsmaż na patelni i zbastuj masłem z dodatkiem czosnku i tymianku.
  2. Pokrój w plasterki.
Sposób podania
Ułóż składowe dania w głębokim talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Na każdą porcję wykorzystaj po kilka plasterków combra, kluski również możesz ułożyć w ringu wyciętym z dyni. Podlej bulionem. Całość udekoruj czarnym czosnkiem, mikroliśćmi i/lub kwiatami.