wstecz

Dieta wege? Poznaj nasze inspiracje i przepisy na wegetariańskie oraz wegańskie dania!

Roślinnie zorientowanych gości restauracji przybywa z dnia na dzień. Nic dziwnego, w końcu obecnie coraz większym zainteresowaniem cieszą się kuchnie wegetariańska oraz wegańska, o czym pisaliśmy w naszym blogu o trendach gastronomicznych. Warto więc zgłębić tajniki tych kulinariów. Z jakimi smakami mamy tutaj do czynienia i jak przekuć je w niesamowite inspiracje? Przekonajmy się o tym!

Wegetarianizm i weganizm — kilka słów o Dietach bezmięsnych

Zanim odpowiemy na pytanie, czym jest wege w kulinarnym tego słowa znaczeniu, na samym początku należy zwrócić uwagę na fakt, że nie jest to tylko dieta i sposób odżywiania. Zarówno weganizm, jak i wegetarianizm to idee zachęcające do prowadzenia zdrowego stylu życia. Napędza je też troska o środowisko, co jest istotne z perspektywy kuchni, bo jak wiecie ekologia jest wysoko na naszej liście gastronomicznych trendów w 2023 roku. Dość powiedzieć, że wg. badań Uniwersytetu Oxfordzkiego rezygnując z produktów zwierzęcych zmniejszamy ślad węglowy aż o 73%.

Dieta wegańska, odmiana wegetarianizmu, wyraźnie wyróżnia się na tle innych. Podczas gdy wegetarianie rezygnują z jedzenia mięsa, weganie idą krok dalej. Eliminują oni bowiem z diety wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego oraz takie, przy tworzeniu których udział biorą zwierzęta, jak np. miód. Weganie stronią też od ubrań czy kosmetyków wyprodukowanych na bazie produktów zwierzęcych.

A jak się to ma do kuchni? Czas na przysłowiowe mięso (roślinne rzecz jasna!). Wege inspiracji na wyśmienite dania istnieje bez liku. Zanim jednak zabierzemy się do gotowania, musimy pamiętać o kilku ważnych dla wegan i wegetarian zasadach. Czym kulinarnie uwieść takich gości? O czym pamiętać, na co zwracać uwagę i czym się zainspirować podczas przygotowywania dań? Przyjrzyjmy się temu bliżej.

Wegański stek z kalafiora ze szparagami urozmaici każdy jadłospis wege.

Zdrowa dieta dla osób wege — czym zastąpić mięso?

Zarówno wokół diety wegańskiej jak i wegetariańskiej narosło sporo stereotypów: że jest niezdrowa, że nie dostarcza odpowiedniej ilości białka do organizmu, że jest nudna i niewyszukana. Co więcej, panuje też przekonanie, że wegański jadłospis nie pasuje do polskiego społeczeństwa, bardzo przywiązanego do swojej tradycyjnej kuchni, opartej w dużej mierze na daniach mięsnych. Badania wskazują jednak na coś zgoła innego. Według raportu "Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food" już 10% Polaków w wieku 18-65 lat jest wegetarianami, a 6% weganami i odsetek ten cały czas rośnie.

Rozwiewając wszelkie wątpliwości odpowiednio zbilansowana dieta bezmięsna jest pełnowartościowa, bogata w różnego rodzaju mikroelementy oraz białko.

Jak wiadomo, na szczycie piramidy żywieniowej wegan i wegetarian znajdują się owoce i warzywa (sprawdź nasz katalog), ponieważ dieta eliminująca mięso polega na zastąpieniu białka zwierzęcego białkiem roślinnym.

Jego najlepszym dostarczycielem są warzywa strączkowe - najpopularniejsze wegańskie zamienniki – soja, soczewica, ciecierzyca, fasola czerwona i biała, groch oraz groszek zielony. Nie można też zapomnieć też o bobie. Szybka kulinarna podpowiedź? Możesz z niego zrobić krem z dodatkiem świeżego czosnku i natki pietruszki oraz bulionu warzywnego.

Niezwykłą obfitość żelaza możemy czerpać z warzyw zielonolistnych - różnego rodzaju sałat, rukoli, szpinaku czy pietruszki, a bogactwo wapnia gwarantują zwłaszcza jarmuż czy brokuły.

Poniżej prezentujemy krótką ściągę tego, co można (a wręcz powinno się!) dodać do koszyka w naszym webshopie.

Sprawdzone wege produkty z oferty Chefs Culinar

W Chefs Culinar znajdziesz wiele produktów przydatnych w przygotowywaniu wege menu, m.in.

  1. Produkty sojowe takie jak chociażby tofu
  2. Bogatą ofertę deserów i napojów roślinnych
  3. Szeroką gamę produktów marki Violife, powstałych na bazie oleju kokosowego, które świetnie zastępują klasyczny ser cheddar, goudę czy ser grecki. Jak je wykorzystać? Może połączyć z grzybami? Taką inspiracją może być wegańska tarta z kurkami.
  4. Mamy też coś dla poszukujących roślinnych odpowiedników mięsa – wege produkty marki Koliber, a dokładniej kotlet z czerwonej fasoli, który świetnie sprawdzi się do wegańskiego burgera.
  5. Innym pomysłem mogą być klopsiki w wegetariańskim wydaniu. Sprawdzą się tutaj produkty The Vegetarian Butcher, znane i kochane za swój doskonały smak i atrakcyjny skład. W naszej ofercie znajdziesz także wegetariańskie i wegańskie odpowiedniki kiełbasek, kurczaka, mięsa mielonego czy nuggetsów tej marki.
Wegański chłodnik jest doskonałą pozycją na liście dań wege.

Inspiracje i przepisy na świetne i szybkie w przygotowaniu dania wege

Substytuty mięsa z łatwością przygotujesz też samodzielnie. Doskonałym daniem będzie wegański stek z kalafiora ze szparagami, z kolei z jackfruita (chlebowca różnolistnego) przygotujesz pyszną à la szarpaną wołowinę. Popularne są też kotlety z ciecierzycy lub soczewicy. Innym produktem roślinnym zastępującym mięso jest seitan. Nazwa być może nieco egzotyczna, ale to dobrze się składa — można z niego bowiem przyrządzić istny raj dla podniebienia! Przykładem może być tutaj wegański wellington przygotowany razem z paletą najróżniejszych warzyw.

W Chefs Culinar posiadamy bez liku przepisów na dania wege.

Chcesz więcej? Oto gotowe przepisy naszej ekspertki od kuchni wege – Eweliny Wdowińskiej! Pierwszy z nich wzbogaci każdą dietę w niezbędne witaminy. Mowa oczywiście o grillowanej młodej kapuście! Jak ją przygotować? Na początek umyj i oczyść kapustę, po czym podziel ją na 8 równych części. Dopraw oliwą cytrynową oraz solą i zacznij grillować. Następnie przygotuj sos tahini. Do naczynia dodaj tahini, a także sok z cytryny, sos sojowy, imbir i czosnek. Wszystko blenduj do momentu, w którym uzyskasz gładką konsystencję. Sos gotowy? Zajmijmy się więc jogurtem cytrynowym. Wystarczy do jogurtu greckiego dodać skórkę i sok z cytryny razem z parmezanem, po czym doprawić solą i pieprzem. Wszystko gotowe! Danie podawaj udekorowane świeżą kolendrą, podprażonymi orzechami ziemnymi, limonką i ulubioną oliwą.

Kolejnym pomysłem jest danie z boczniakiem mikołajkowym w roli głównej. Boczniaki pokrój w plastry i ugotuj w bulionie warzywnym z dodatkiem białego wina, szalotki, czosnku, świeżego tymianku, alg, pasty miso i odrobiną soku z cytryny. Następnie usmaż je na złoty kolor. Przed podaniem włóż na 3 min. do pieca nagrzanego do 180°C.  Jeżeli chcesz by danie wyglądało naprawdę efektownie, podaj je z musem z zielonego groszku, oliwą z natki pietruszki i popcornem z komosy ryżowej. Dodaj obrany groszek do dekoracji i potrawa gotowa!

Innym ciekawym przepisem jest bardzo pomidorowy, roślinny tatar. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pozbądź się gniazd nasiennych. Miąższ pokrój w kostkę. Pomidor suszony, pomidory z puszki i paprykę grillowaną bez skóry posiekajdrobno. Dodaj sok pomidorowy z puszki. Wszystkie składniki wymieszaj. Dopraw sosem przyprawowym, świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie solą. Do tatara dodaj pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę i kapary. Wymieszaj. Jako dodatek możesz podać emulsję bazyliową.

Na koniec czas na coś słodkiego! Doskonałym deserem będzie klasyczny chlebek bananowy z ciekawymi dodatkami. Jako pierwszy proponujemy wegański krem orzechowy. Aby go przyrządzić, upraż orzechy w temperaturze 180°C, a następnie ostudź je i pozbądź się skórek. Dodaj kakao, olej kokosowy, pastę waniliową oraz ulubiony napój roślinny. Blenduj składniki aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Kolejny ciekawy akcent smakowy wprowadzi twarożek z nerkowca. Przygotuj go blendując namoczone nerkowce i dodając do nich miód, sok z cytryny i puder pomarańczowy. Last but not least — frużelina wiśniowa. Tutaj wystarczy wymieszać skrobię ziemniaczaną z wodą oraz dodać wiśnie i skórkę z limonki. Słodki deser gotowy!

Nasze dania są dowodem na to, że dania wege mogą być przepyszne!

Kilka takich lub podobnych dań sprawi, że goście Twojej restauracji już na zawsze zakochają się w wege kuchni i zapamiętają, dlaczego warto korzystać z atutów roślinnych potraw!

To oczywiście jedynie przedsmak tego, jak wegetariańska oraz wegańska kuchnia mogą rozpieścić nawet najbardziej wymagające podniebienia. Powyższe przepisy to doskonałe inspiracje, dzięki którym znacznie wzbogacisz swoje menu. Nie czekaj i przygotuj je gościom Twojej restauracji!